Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/09/1998

Συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής ΓΙΟΡΤΗ ΣΥΝ 1998

Με κεντρικά συνθήματα "Οι πολίτες με τον ΣΥΝ, πρωταγωνιστές στις εξελίξεις", "Ισχυρός ΣΥΝ για ριζικές αλλαγές στο πολιτικο σκηνικό" και "Ισχυρή Αυτοδιοίκηση για ανθρώπινες πόλεις", αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή 11/9 οι τριήμερες εκδηλώσεις της ΓΙΟΡΤΗΣ ΄98 του ΣΥΝ, στο Δημοτικό Αλσος, Λεωφόρος Μεσογείων 96 (πρώην Σχολή Χωροφυλακής).

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Γιάννης Μπαλάφας, επικεφαλής της Επιτροπής, ο αρμόδιος για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, Μάνος Τρανταλλίδης και ο Θόδωρος Τσίκας, υπεύθυνος Τύπου της Επιτροπής, επεσήμαναν ότι η βασική θεματολογία της Γιορτής θα περιλαμβάνει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, της ποιότητας ζωής και των σχέσεων του πολίτη με την πόλη, και τόνισαν:

Αποφασίσαμε και τούτη τη χρονιά να οργανώσουμε τη ΓΙΟΡΤΗ του ΣΥΝ.Γιατί θέλουμε και φέτος με τη Γιορτή, να συμβάλλουμε στη συν-εύρεση, στη συν-διασκέδαση, στη συν-ομιλία όλων όσοι αναζητούν ένα φιλόξενο χώρο όπου μπορούν να βρεθούν με φίλους και άλλους πολίτες.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι συζητήσεις:

Όπισθεν ολοταχώς!' [Παρασκευή 11/9] Επίκαιρη συζήτηση για το χωρισμό κράτους εκκλησίας. Συντονίζει: Αννα Μιχαλιτσιάνου, δημοσιογράφος. Συμμετέχουν: Αγγ.Ελεφάντης, συγγραφέας, εκδότης περιοδικού "Πολίτης", Κοσμ.Ψυχοπαίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Λεκανοπέδιο, ώρα μηδέν - Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παρεμβαίνει.
[Παρασκευή 11/9] Συντονίζει: Π.Κλαυδιανός, δημοσιογράφος. Συμμετέχουν: Οι επικεφαλής του "Συνασπισμού των Πολιτών" Γ.Δραγασάκης, Σπ.Λυκούδης, Μπ.Σαραντίδης, ο Γ.Πολύζος καθηγητής ΕΜΠ, Φρανσίνσκο Ουμπόν, υπεύθυνος για Περιβάλλον -Αυτοδιοίκηση της "Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία" Βαρκελώνη και Κ.Σπανόπουλος, εκπρόσωπος της οικολογικής κίνησης "Πράσινη πρόταση".

Πόλεις φιλικές για τον άνθρωπο [Σάββατο 12/9] Συντονίζει: Χρ.Μαχαίρας, δημοσιογράφος. Συμμετέχουν: Μ.Δαμανάκη, υποψ.Δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Σουλαδάκης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-πρ.Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ελσα Παπαδημητρίου, Βουλευτής ΝΔ, πρ. ΓΓ ΥΠΕΧΩΔΕ, Λ.Βασενχόφεν, καθηγητής ΕΜΠ και Μ.Βινιάλ, δημοτ. σύμβ. - εκπρόσωπος Κινήματος Πολιτών Γαλλίας.

Το αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ [Σάββατο 12/9] και

Το Κυπριακό σήμερα- Ενταξιακή διαδικασία και S-300' [Κυριακή 13/9] Συντονίζει: Θ.Τσίκας. Συμμετέχουν: Γ.Παπανδρέου, Υπουργός αναπλ.εξωτερικών, Μ.Γιαννάκου, Βουλευτής ΝΔ, Ν.Μπίστης, μέλος ΠΓ ΣΥΝ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, Α.Χρίστου, κοιν.εκπρόσωπος - μέλος ΠΓ ΑΚΕΛ και Μιχ.Παπαπέτρου, αντιπρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών (Κύπρος),

αλλά και οι μεγάλες συναυλίες του Δ.Σαββόπουλου [Σάββατο 12/9] Β.Παπακωνσταντίνου και Γ.Νταλάρα [Κυριακή 13/9]

Στη Γιορτή '98 θα είναι έντονη η παρουσία της Αυτοδιοίκησης - εκλογές στους Δήμους και τις Νομαρχίες γαρ. Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης θα "παρελάσουν" δημοτικοί και νομαρχιακοί υποψήφιοι για να συζητήσουν και να εκθέσουν το προεκλογικό τους υλικό σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα.

Θα υπάρχει έκθεση γνωστών ελλήνων σκιτσογράφων, με θέμα την πόλη.

Θα διεξαχθούν δύο συζητήσεις - Παρασκευή και Σάββατο - με κύριους ομιλητές στη μία το Γ.Δραγασάκη και στην άλλη τη Μ.Δαμανάκη.

Το νέο στη Γιορτή '98 είναι η αναβαθμισμένη παρουσία της Νεολαίας του ΣΥΝ - της Ένωσης Αριστερών Νέων (ΕΑΝ). Με τα δικά της περίπτερα, το στέκι της, τα ροκ και τζαζ συγκροτήματα, τις συζητήσεις για τον Αθλητισμό και για τα παιδιά των μεγαλουπόλεων, τις προβολές για το Μάη '68 κ.ά.

Επιμεληθήκαμε ειδικά την αισθητική διάσταση της όλης διοργάνωσης. Αποφύγαμε τις μεγαλοκατασκευές (εξάλλου η ίδια η ανθρώπινη κλίμακα του χώρου το επιβάλλει). Η μουσική είναι ποιοτική και για όλα τα "γούστα" με ελληνική μουσική, ροκ, τζαζ, λαϊκά και ρεμπέτικα, αλλά και με μοντέρνα χορευτική μουσική της "μικρές" ώρες στο Party-Bar.

Στήσαμε ταβέρνες, ουζερί, το καφέ Συνάντηση, αλλά δεν μετατρέψαμε το 'Aλσος σε απέραντη σουβλακερί.

Το πολιτικό μας μήνυμα περνάει μέσα από ό,τι φτιάξαμε, μέσα από ό,τι πούμε, μέσα από ό,τι δείξουμε ή προσφέρουμε. Αυτό το μήνυμα θα κορυφωθεί την Κυριακή το βράδυ, στις 8μμ. με την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου. Η επικαιρότητα είναι πλούσια, η Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές έρχονται, η ομιλία αναμένεται να αποτελέσει, αυτή καθεαυτή, μια σοβαρή παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.

Να αναφερθούμε στο αφιέρωμα στο Λόρκα - στα 100 χρόνια από τη γέννηση του - αλλά και στο Διον.Σολωμό και στο Ρήγα Φεραίο, με αφορμή τους δύο φετινούς γιορτασμούς.
Ειδικά το ποιητικό - μουσικό αφιέρωμα στο Φ.Γκ.Λόρκα, είναι μια πρωτότυπη δουλειά την Παρασκευή το βράδυ από το συνθέτη Χρήστο Λεοντή.

Από ειδικά ενδιαφέροντα καλύπτουμε:

τους σκακιστές
τους φίλους του μπριτζ
τους βιβλιοφάγους, κλπ

Οι γονείς και κηδεμόνες ας μην αγχώνονται. Θα λειτουργεί ανελλιπώς παιδότοπος για τους πιτσιρίκους και τις πιτσιρίκες με πλούσιο πρόγραμμα. Μπορούν να ξεφαντώνουν ήσυχοι.

Η Δανάη Αντωνάκου, που έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του χώρου αναφέρθηκε στην οικολογική διάσταση καθώς ο χώρος είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες κοντά στο κέντρο της Αθήνας όπου οι πολίτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ενώ η Ευγενία Μπόζου, εκπρόσωπος της ΄Ενωσης Αριστερών Νέων (Νεολαίας ΣΥΝ), τόνισε ότι επιδιώκεται το νεανικό χρώμα να καλύψει όλες τις πτυχές της Γιορτής.

To Γραφείο Τύπου