Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/09/1998

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ.Σουλαδάκη για την υποψηφιότητα της Μ.Δαμανάκη

Ο Υπεύθυνος Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, σχολιάζοντας στο ραδιοσταθμό Flash (Μ.Πυργιώτη), τις δηλώσεις του κ. Σουλαδάκη για την υποψηφιότητα της Μ.Δαμανάκη και την στάση του ΣΥΝ, δήλωσε:

"Λυπάμαι γιατί ο κ..Σουλαδάκης κατέφυγε, με ελαφρότητα, σε χονδροειδείς και θλιβερές ανακρίβειες και ψεύδη σε βάρος και του Ν.Κωνσταντόπουλου και του ΣΥΝ. Πρόκειται για ένα φθηνό και κακής ποιότητας αντιπερισπασμό.

Ο ΣΥΝ στηρίζει σύσσωμος την υποψηφιότητα της Μ.Δαμανάκη με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρό του τον Ν.Κωνσταντόπουλο. Τελεία και παύλα.

Ολοι ξέρουν, γι αυτό και εκπλήσσομαι, ότι ο Ν.Κωνσταντόπουλος ήταν παρών στην εναρκτήρια συγκέντρωση του συνδυασμού “Πρωτεύουσα Δύναμη” στο Ζάππειο, επικεφαλής ολόκληρης της ηγεσίας του ΣΥΝ.

Απορώ γιατί ο κ. Σουλαδάκης, δεν θυμάμαι αν ήταν ο ίδιος εκεί, εμφανίζεται να μην γνωρίζει και να διαψεύδει κάτι που γνωρίζουν όλοι. Γιατί αυτή η εκδήλωση και η παρουσία του Κωνσταντόπουλου σε αυτή την εκδήλωση προβλήθηκε έντονα από όλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κατά τη γνώμη μου ορισμένοι μεγαλόσχημοι στο ΠΑΣΟΚ στηρίζουν στα λόγια την υποψηφιότητα της Μ.Δαμανάκη για την Αθήνα, αλλά σπεύδουν στην πράξη να την αποδυναμώνουν ευνοώντας έτσι εξ αντικειμένου τον κ. Αβραμόπουλο και την επιδίωξη της Ν.Δ. στο δήμο της Αθήνας.

Πιστεύω ότι σ’ αυτόν τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές μπορούν να αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο και η υποψηφιότητα και ο συνδυασμός της Μ.Δαμανάκη να πάει καλά. Υπό μία προϋπόθεση: ΄Οσοι την στηρίζουν στα λόγια, να το κάνουν και στην πράξη. Κι αν ορισμένοι, ελάχιστοι, δεν μπορούν να το κάνουν, τουλάχιστον ας μην κάνουν ζημιά.

Κατά τα άλλα δεν πρόκειται εμείς σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε μία αντιπαράθεση για αμοιβαία επίρριψη ευθυνών. Η προσπάθεια σύσσωμου του ΣΥΝ, με πρώτο και καλύτερο τον Ν.Κωνσταντόπουλο, είναι να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα και η υποψηφιότητα της Μ.Δαμανάκη στην Αθήνα όπως και όλες οι υποψηφιότητες που στηρίζει ο ΣΥΝ. Γνώμονας και κοινή θέση όλων μας στον Συνασπισμό είναι ότι στηρίζουμε όλοι, όλες μας τις επιλογές σε όλη την Ελλάδα. Και μία από αυτές είναι η Μ.Δαμανάκη.

Βρισκόμαστε ένα μην προ των εκλογών, και στο στρατόπεδο του Δ. Αβραμόπουλου αρχίζουν να συνηθίζουν την ιδέα ότι πιθανότατα η μάχη θα κριθεί στο β΄γύρο. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δίνουν στον Δ.Αβραμόπουλο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι πριν μερικούς μήνες. Υπάρχει μια βελτίωση της κινητικότητας και του κλίματος στο στρατόπεδο της Μ.Δαμανάκη. Ο μύθος του ανίκητου, του υπερκομματικού, του πολύ πετυχημένου έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

Αυτή την ώρα ακριβώς και εμένα μου προκαλεί μια απορία, γιατί επιλέγεται αυτό το τράβηγμα του χαλιού από λίγους. Βλάπτουν μια σημαντική προσπάθεια που κάθε μέρα, πάει ολοένα και καλύτερα και γίνεται από κοινού από χιλιάδες ανθρώπους σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, είτε είναι μέλη και φίλοι του ΣΥΝ, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε οικολογικών οργανώσεων είτε ανένταχτοι πολίτες της Αριστεράς είτε από πολίτες που δεν ανήκουν σε κάποιο χώρο, οι οποίοι προτιμούν τη Δαμανάκη από τον Αβραμόπουλο.

Εμείς στον ΣΥΝ δεν παρακαλέσαμε κανέναν να στηρίξει την υποψηφιότητα της Μ.Δαμανάκη. Αν νόμιζαν ή νομίζουν ορισμένοι ότι όποτε γίνεται μια συνεργασία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης πάντα πρέπει επικεφαλής να είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τους λέμε ότι αυτοί οι ηγεμονισμοί είναι ξεπερασμένοι. Αν νόμιζαν ή νομίζουν ότι κάποιο πρωτοκλασσάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κατέβει στην Αθήνα απέναντι στον Αβραμόπουλο και να κερδίσει τη δημαρχία χωρίς τη συνεργασία του ΣΥΝ, η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων δεν έχει λήξει. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αυτό που δεν μας αρέσει είναι η διγλωσσία και τα κόλπα.

Υπάρχει μία απόφαση του ΣΥΝ που την υπηρετούμε σύσσωμοι, όλοι, ακόμη κι αυτοί που όταν συζητούσαμε το θέμα στο εσωτερικό μας είχαν διαφορετική άποψη. Εδώ και μήνες δεν υπάρχει “κιχ” από τους κόλπους του ΣΥΝ εναντίον της υποψηφιότητας Δαμανάκη, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να υπάρχουν διγλωσσία και κόλπα. Και κάνω έκκληση αυτά τα πράγματα να σταματήσουν. Οποιος δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον να μην βλάπτει.

Νομίζω ότι μιλάω πάρα πολύ απλά, κατανοητά και καθαρά τη γλώσσα της πολιτικής ευθύτητας, εντιμότητας και ειλικρίνειας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν προφανή προσωπικά και εσωκομματικά κίνητρα που μπορούν να εξηγήσουν την στάση του κ. Πάγκαλου, του κ. Σουλαδάκη. Δεν θέλω να ανακατευτώ καθόλου με αυτά. Αφορούν στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θέλω να ζητήσω από το ΠΑΣΟΚ ως σύνολο και από ένα έκαστο ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι να τιμήσει την κατάθεση της συλλογικής του βούλησης, η οποία είναι ομόφωνη απόφαση του Ε.Γ., “στηρίζουμε Μ.Δαμανάκη” στην Αθήνα. Αυτό, λοιπόν, που λένε στα λόγια να το κάνουν και στην πράξη".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου