Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/04/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Αμυγδαλέζα

Η Αμυγδαλέζα είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης: Δεν δικαιούμαστε να μην ξέρουμε, δεν δικαιούμαστε να σιωπούμε

Στην Αμυγδαλέζα κρατούνται στοιβαγμένοι σε κοντέινερ 1.380 άνθρωποι, για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και 18 μήνες. Κρατούνται, μολονότι οι περισσότεροι (πάνω από 900) έχουν ζητήσει άσυλο. Κρατούνται χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς και συνηγόρους, χωρίς τα αναγκαία ρούχα και παπούτσια, χωρίς να έχουν καν ένα σαπούνι επί δίμηνο και χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο ή ψυχιατρείο, ακόμα και όταν υποφέρουν από νεφροπάθειες, διαβήτη ή σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Στις συνθήκες αυτές, υγιείς κρατούμενοι αρρωσταίνουν) (περισσότερα από 300 περιστατικά ψώρας), ενώ η υγεία των ασθενών επιδεινώνεται, ελλείψει γιατρών, και δεδομένου ότι η ΜΚΟ «Ιατρική Παρέμβαση» υποστελεχώνεται και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για τις «πρότυπες» αποθήκες ανθρώπων που διατηρεί, και στις οποίες η κράτηση ισοδυναμεί με βασανιστήριο, ενώ το ελληνικό κράτος λαμβάνει κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ για να φτιάξει στοιχειωδώς ανθρώπινες δομές. Παρʼ όλα αυτά, η κατάσταση επιδεινώνεται σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά στο -κατά τον κ. Δένδια- «πρότυπο» κέντρο της Αμυγδαλέζας, τρεις άνθρωποι επιχείρησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 800 βρίσκονται εδώ και μέρες σε απεργία πείνας. Η απάντηση των Αρχών ήταν η άσκηση βίας, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάποιοι από τους αστυνομικούς αποκάλεσαν τους απεργούς «βρωμιάρηδες», ζητώντας τους να φύγουν από τη χώρα μας ή να πεθάνουν.

Αυτή η ντροπιαστική κατάσταση δεν δικαιολογείται ούτε στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», ούτε με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση και την κρίση. Αντίθετα, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή, με σκοπό την μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης και την εξοικείωση της κοινωνίας με τη λογική της αυταρχικής εκτροπής.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στα στρατόπεδα, και απέναντι σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, είναι επιβεβλημένη. Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κρατητήρια μεταναστών της Αμυγδαλέζας, την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι. Κανείς δεν δικαιούται να σωπαίνει.

Τμήμα Δικαιωμάτων