Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/09/1998

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με Πρόεδρο της Φιλανδίας

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλουμε τον Πρόεδρο της Φιλανδίας

Με τον Πρόεδρο της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

"Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Φιλανδίας, γιατί έχουμε συνεργασία με την Αριστερή Συμμαχία, το Φιλανδικό Κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και είχε ψηφίσει και για την εκλογή του Προέδρου της Φιλανδίας. Μετέχουμε στην ίδια ευρωομάδα και είμαστε και τα δύο κόμματα μέλη του Φόρουμ της Νέας Ευρωπαϊκής και Οικολογικής Αριστεράς.

Η Φιλανδία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, γιατί εμφανίζει τρία πρότυπα χρήσιμα και για την πολιτική ζωή του τόπου.

Το πρώτο είναι η αγροτική μεταρρύθμιση, η αγροτική πολιτική που στήριξε την αγροτική οικονομία της Φιλανδίας στην πορεία της μέσα από την Κοινά Αγροτική Πολιτική, με αποτελεσματικό τρόπο.

Το δεύτερο πρότυπο είναι το κοινωνικό που στηρίζεται σε ειλικρινή κοινωνικό διάλογο και σε μέτρα κοινωνικής στήριξης που εξασφαλίζουν κοινωνική συνοχή στην πορεία των Φιλανδών προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Και το τρίτο είναι το πολιτικό πρότυπο, γιατί η πολιτική ζωή της Φιλανδίας λειτουργεί με άξονα τις προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ διαφόρων κομμάτων. Δεν υιοθετεί δηλαδή το μοντέλο των αυτοδυναμιών και της εναλλαγής μέσα από συνθήκες πόλωσης ανάμεσα στα ισχυρά κόμματα.

Η Φιλανδία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε. και σε διμερές επίπεδο Ελλάδα και Φιλανδία πρέπει να διευρύνουν το φάσμα των συνεργασιών και των σχέσεών τους. Έχουμε διαφορετικές συνθήκες ζωής, αλλά και κοινά προβλήματα και κυρίως έναν κοινό στρατηγικό στόχο. Την προώθηση στα πλαίσια της Ε.Ε. του αιτήματος για κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα ειρήνη και αποτελεσματικός χειρισμός των κρίσεων".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου