Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/05/2013

Καθολική αντίδραση των φορέων και των κατοίκων της Αγίας Γαλήνης στο διαμετακομιστικό λιμάνι

Με συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής και πολλών κατοίκων, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική σύσκεψη που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Αγία Γαλήνη με θέμα το διαμετακομιστικό λιμάνι στο Νότο της Κρήτης.

Στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού και των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις τελευταίες εκλογές, Ηλία Λουλούδη και Γιώργου Οικονόμου, πήραν μέρος και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γ. Πιπεράκης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Γαλήνης κ. Μ. Βουμβουράκης, η εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Μεσσαράς κα. Σύλλα Παπαγιαννοπούλου, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, του Πολιτιστικού Συλλόγου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Καθολική ήταν η πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ότι η επαναφορά του θέματος του διαμετακομιστικού λιμένα που έγινε με εξωθεσμικό τρόπο από το βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, υποκρύπτει μεθόδευση που δεν υπηρετεί τις παραγωγικές, οικονομικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, ούτε διασφαλίζει  το βιώσιμο μέλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθός ανέφερε ότι δεν έχει κατατεθεί ούτε καν μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα τέτοιο έργο υπερτοπικής και περιφερειακής σημασίας που απαιτεί πολιτική συζήτηση, δημοκρατικό προγραμματισμό και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Αντί να προηγηθεί μια σοβαρή και ειλικρινής συζήτηση για την παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και με βάση αυτή να σχεδιαστούν οι απαραίτητες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, εμφανίζεται το συγκεκριμένο εξωχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον ως γενικό συμφέρον του τόπου και εκβιάζεται, στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της φτώχειας, η συμφωνία των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Ξανθός, τόνισε ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και η συγκροτημένη αντίδραση των ανθρώπων της περιοχής εναντίον αυτής της καταστροφικής επένδυσης, διαφυλάσσοντας την ενότητα των κατοίκων και αποτρέποντας με κάθε τρόπο τον επιχειρούμενο κοινωνικό διχασμό.

Δήλωσε τέλος, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια κοινοβουλευτικού ελέγχου και ανάδειξης του θέματος στη Βουλή, ενώ παράλληλα οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συμβάλλον στον αναγκαίο διάλογο για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Η αξιοπρεπής επιβίωση του τόπου και των ανθρώπων του απαιτεί γενικότερες πολιτικές ανατροπές και απαλλαγή από το σημερινό ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, ενώ ένα  εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο για το Νότο πρέπει να περιλαμβάνει τη συνέργεια του πρωτογενούς τομέα και της ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης, την στροφή στην βιολογική γεωργία και στην παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας, την ανάδειξη των περιβαλλοντικών, πολιτισμικών και διατροφικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, χωρίς τον γιγαντισμό και τις παρενέργειες του τουριστικού μοντέλου της βόρειας Κρήτης.

Το αν ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο μπορεί να συμπεριλάβει και ένα εμπορικό-επιβατικό λιμάνι που θα λειτουργούσε ως νότια πύλη της χώρας με όρους σωστής χωροταξίας, περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικού συμφέροντος, είναι κάτι που οφείλουμε να το συζητήσουμε με θεσμοθετημένο τρόπο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αλλά σήμερα αυτό που προέχει είναι η καθολική κοινωνική αντίδραση στο σημερινό σχέδιο που σε τίποτα δεν έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη απαράδεκτη πρόταση που απορρίφθηκε από όλους τους αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής το 2007-2008.

To Γραφείο Τύπου