Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/05/2013

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, Υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Οργουελική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Ζήτω η ύφεση και η ισοπέδωση της εργασίας!»

Η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για την λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα στην Έκθεση με ημερομηνία 7η Μαΐου γίνεται λόγος για νέα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν την διετία 2015-2016 (1,8%/ΑΕΠ το 2015 και 2,2%/ΑΕΠ το 2016) προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σε απόλυτους αριθμούς τα νέα μέτρα, που θα προκύψουν από το σκέλος των δαπανών, θα ξεπεράσουν τα 7,5 δις.? συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτυχημένη πρακτική της πολιτικής της λιτότητας.

Η Επιτροπή παραδέχεται ότι η ύφεση του 2012 είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προβλέψει, η ανεργία είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προβλέψει  και ότι το 2013 θα είναι και πάλι μια «δύσκολη χρονιά». Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι απαιτούνται νέες περικοπές συντάξεων, απαιτεί έμμεσα νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων με μπλοκάκια και νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

Η Επιτροπή παραδέχεται ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων λόγω ακριβώς της ύφεσης και της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης. Θυμίζουμε ότι η ύφεση που προκαλείται από αυτήν την καταστροφική, για τον κόσμο της εργασίας, πολιτική, είχε προβλεφθεί αρχικά στο 4,2% και ήδη προβλέπεται από ξένους οίκους ότι θα ξεπεράσει το 5,3%. Και όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχαίρει!

Ακόμη χειρότερο στοιχείο όμως από όλα αυτά είναι η αντίφαση ανάμεσα στα συμπεράσματα και τις προτάσεις. Η Επιτροπή παραδέχεται ότι η δημοσιονομική σταθερότητα από το 2014 και μετά, εξαρτάται απόλυτα από την ανάκαμψη της οικονομίας που τη συνδέει, με τη γνωστή ιδεοληψία της, με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική όμως έχει βαθύνει τη σημερινή ύφεση! Αυτό είναι εντελώς αδιάφορο για την Επιτροπή, όπως εντελώς αδιάφορη της είναι η φτώχεια της πλειοψηφίας των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, η άνευ προηγουμένου ανεργία, η καταστροφή που έχει επιφέρει η λιτότητα.

Συμπερασματικά η Επιτροπή επιχαίρει μόνο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι η πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα και ενημερώνει για τα νέα μέτρα λιτότητας που έπονται!

Το μόνο επιχείρημα κυβέρνησης και τρόικας, δηλαδή αυτών που έχουν καταστρέψει την κοινωνία και απειλούν τη δημοκρατία, είναι ότι χωρίς την πολιτική τους θα ήταν χειρότερα. Εμείς απαντάμε: Αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν την ίδια πολιτική έχει και χειρότερα. Πολύ χειρότερα! Η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεί μονόδρομο.

To Γραφείο Τύπου