Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/05/2013

Ερώτηση Γ. Σταθά, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του «Ειδικού Κέντρου Φροντίδας – Αποθεραπείας Ασθενών με Καρκίνο» και του «Κέντρου Έγκαιρης Διάγνωσης Καρκίνου» στην Παιανία.

Τον Οκτώβριο του 2012 καταθέσαμε την ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 3555/30-10-12, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί . Επειδή η ερώτηση αφορούσε μια κατηγορία συνανθρώπων μας με ιδιαίτερα αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, επανερχόμαστε στην ερώτηση.

Tον Μάιο του 2009 εγκαινιάστηκε στην Παιανία Αττικής το «Ειδικό Κέντρο Φροντίδας – Αποθεραπείας Ασθενών με Καρκίνο» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μία υπερσύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη μονάδα η οποία παρείχε συστηματική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς επί 24ώρου βάσεως. Στο ίδιο κτίριο και στα πλαίσια του Ειδικού Κέντρου λειτουργούσε και το «Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης  Καρκίνου», ένα τμήμα με ιδιαίτερη σημασία καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί, προς το παρόν, την μόνη ελπίδα πλήρους ιάσεως των διαφόρων μορφών καρκίνου. Το «Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης Καρκίνου» διέθετε μάλιστα, μεταξύ άλλων, ψηφιακό μαστογράφο υψίστης ευκρίνειας και εγκυρότητας, ο οποίος κατά την διάρκεια των δυόμισι χρόνων λειτουργίας του Κέντρου βοήθησε περισσότερες από 1.000 γυναίκες στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού, την στιγμή που η αναμονή για ραντεβού μαστογραφίας σε δημόσια νοσοκομεία φτάνει ακόμη και τον ένα χρόνο. Σημαντικότερο όλων, δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης χρονικής περιόδου που διανύει η Ελλάδα, είναι ότι όλες οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου πραγματοποιούταν εντελώς δωρεάν, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Παρόλα αυτά, αυτό το τόσο σπουδαίο Κέντρο, το οποίο εν μέσω δύσκολων εποχών προσέφερε τεράστιο κοινωνικό, αν όχι εθνικό, έργο ανακουφίζοντας με τις παροχές του τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν στην αναμονή των ειδικών Νοσοκομείων, σταμάτησε τον Νοέμβριο του 2011 την λειτουργία του λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων .

Με βάση τα ανωτέρω :

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου στην Παιανία, το οποίο εξέταζε χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο εντελώς δωρεάν και χωρίς τον προληπτικού έλεγχο του οποίου το ποσοστό των καρκινοπαθών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά ;

Ο ερωτών βουλευτής

ΣΤΑΘΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ