Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/04/2005

Προσοχή: Η Κίνα σκοτώνει περιβάλλον και ...διαδηλωτές

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ

Αστυνομικά όργανα σκότωσαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες που διαδήλωναν το Σαββατοκύριακό για το περιβάλλον μαζί με άλλες 200 γυναίκες, που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο Χουανκαντού της επαρχίας Ζεζιάνγκ στην ανατολική Κίνα, διαμαρτυρόμενες για την αφόρητη βιομηχανική ρύπανση στην περιοχή.

Το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ υπενθυμίζει ότι η ταχύρυθμη ανάπτυξη της Κίνας με σταθερούς ρυθμούς υψηλότερους του 10% σε ετήσια βάση έχει προσθέσει τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος στη χώρα. Η ρύπανση από την καύση άνθρακα από τον οποίο παράγεται το 75% της συνολικής ενέργειας της χώρας (!), καταστρέφει την ανθρώπινη υγεία, τον αέρα, το έδαφος και την ποιότητα νερού και υποθηκεύει την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται στην Κίνα. Σήμερα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Κίνας αποτελούν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το 13% των παγκόσμιων εκπομπών, έναντι 30,3% που διαθέτουν οι πρωτοπόρες Ηνωμένες Πολιτείες και το μερίδιο της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αναμένεται να έχει αυξηθεί θεαματικά μέχρι το 2020-25, όταν οι πλέον έγκυροι περιβαλλοντολόγοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει ξεπεράσει και τις ΗΠΑ.

Το τίμημα που καταβάλλει η κινεζική κοινωνία είναι τεράστιο. Σε έκθεση που του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σημειώνεται ότι ανάμεσα στις δέκα πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, οι επτά βρίσκονται στην Κίνα. Το διοξείδιο του άνθρακα και η αιθάλη θείου που προκαλούνται από την καύση άνθρακα είναι δύο σημαντικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι που πλήττουν την ατμόσφαιρα της Κίνας και προκαλούν όξινη βροχή, η οποία πλήττει το 30% της συνολικής έκτασης της χώρας. Επιπλέον, περισσότεροι από 5.000 Κινέζοι ανθρακωρύχοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο (!) μέσα στα ορυχεία, καθώς εργάζονται σε άθλιες συνθήκες και χωρίς μέτρα προστασίας.

Αυτά τα στοιχεία και η τραγική είδηση της φονικής καταστολής ειρηνικής διαδήλωσης κατά της ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος ας είναι στο μυαλό όλων όσοι θαυμάζουν χωρίς επιφυλάξεις τη φτήνεια των κινεζικών προϊόντων και την «ανταγωνιστικότητα» τους. Ας θυμούνται ότι βασίζονται στην αχαλίνωτη και «δωρεάν» κατανάλωση περιβάλλοντος και ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και επομένως και η Ελλάδα, που ερευνούν τις συνθήκες ενδεχόμενου «αθέμιτου ανταγωνισμού» από την Κίνα θα μπορούσαν άραγε να ζητήσουν από την χώρα αυτή εξηγήσεις και για αυτήν την λιγότερο συζητημένη πλευρά της ανταγωνιστικότητας της;

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος