Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/05/2013

Δήλωση της Βασιλικής Κατριβάνου για το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στον ένα χρόνο της θητείας τους, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσαν άφθονα δείγματα διγλωσσίας και ανοχής απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Η απόσυρση του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου δείχνει ότι τα δείγματα αυτά ήταν ένα είδος μέτρων “οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, πιθανότατα με στρατηγική πρόθεση συνεργειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη ζητήσει, και με τη σημερινή επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, την κατάθεση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση. Την ίδια στιγμή, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η αντιμετώπιση του ρατσιστικού λόγου δεν πρέπει να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην απουσία, μέχρι σήμερα, οποιασδήποτε επιβολής τιμωρίας όσον αφορά τις πράξεων βίας.

Με τροπολογία που κατέθεσε προ διμήνου στο σχέδιο νόμου “Περί Ναρκωτικών”, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχε ζητήσει:

•    Την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 79), ώστε το ρατσιστικό κίνητρο να ερευνάται και να τιμωρείται ως επιβαρυντική περίσταση που επηρεάζει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης, κατά το στάδιο της άσκησης της ποινικής δίωξης διερεύνησης της όχι δηλαδή μόνο κατά το στάδιο της επιμέτρησης της ποινής.

•    Την παροχή επαρκούς προστασίας στα θύματα για να μπορούν να καταγγείλουν τις επιθέσεις σε βάρος τους. Η υποχρέωση αυτή δεν εκπληρώνεται ούτε στο πλαίσιο λειτουργίας των Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ούτε σε αυτό του σχεδίου νόμου στη μορφή που έχει διαρρεύσει, και το οποίο αποσύρθηκε με βίαιο τρόπο. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες που καταγγέλλουν αξιόποινες πράξεις σε βάρος τους δεν θα συλλαμβάνονται, δεν θα κρατούνται και δεν θα ενεργοποιείται εναντίον τους η διαδικασία απέλασης ή/και απομάκρυνσης. Επίσης, ότι μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου θα χορηγείται άδεια παραμονής.

•    Μετά και το στυγερό έγκλημα της Μανωλάδας, είναι προφανές ότι θα πρέπει να χορηγείται άμεσα άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε μετανάστες-θύματα εμπορίας ανθρώπων και θύματα εγκληματικών πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και το καλύτερο νομικό πλαίσιο χρειάζεται πραγματική πολιτική βούληση για να λειτουργήσει.

To Γραφείο Τύπου