Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/05/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΑΓΡΙΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΙ «ΕΜΜΕΣΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ»!

ΑΣΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΜΑΡΙΔΑΣ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ, ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά της παιχνίδια η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προαναγγέλλει τη, δήθεν, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των λεγόμενων «έμμεσων τεχνικών ελέγχου», στοχοποιώντας, σχεδόν αποκλειστικά, τους αυτοαπασχολούμενους.

Αντί δηλαδή η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να στρέψει, κατά προτεραιότητα, τους φορολογικούς ελέγχους στους μεγαλοφοροφυγάδες, στους «έχοντες» και στους μεγάλους εταιρικούς ομίλους, ώστε να φορολογηθεί ουσιαστικά ο μεγάλος πλούτος, επιλέγει την κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι πλήττονται ανελέητα από την ύφεση και τις μνημονιακές πολιτικές. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ακόμα και το ΔΝΤ, με την πρόσφατη έκθεσή του, στηλιτεύει την προκλητική απροθυμία της συγκυβέρνησης φορολογήσει εκείνους που «έχουν και κατέχουν».

Θέση μας είναι ότι φυσικά και πρέπει να υπάρξει αντικειμενικοποίηση των τεχνικών ελέγχου αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει με τρόπο αποσπασματικό και να λειτουργεί ως άλλοθι –όπως συμβαίνει σήμερα-για ένα νέο κύμα άγριας φοροεπιδρομής σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεπαγγελματιών.

Αντιθέτως, η αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων πρέπει να υλοποιηθεί στα πλαίσια μιας συνολικής και κοινωνικά δίκαιης μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος της χώρας, ώστε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη στους πολίτες και να καταστεί δυνατή, επιτέλους, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των, υπό συγκυβερνητική ασυλία, «εχόντων και κατεχόντων».

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής