Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/05/2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Λίγες μέρες πριν το πρώτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΝ τα μέλη του υπό αυτοδιάλυση κόμματος μας βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης και αμηχανίας.  Αντί να προσερχόμαστε στις συνεδριακές διαδικασίες με έμπνευση και αισιοδοξία οδηγούμαστε με πρακτικές διαμόρφωσης νέων συσχετισμών και κατασκευής εσωτερικών εχθρών όπως έδειξαν τα γεγονότα στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.   Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ φαίνεται να σκληραίνει προς το εσωτερικό του σχήματος (κατάργηση λίστας, ρητορική κατά των μηχανισμών) φαίνεται να προσαρμόζει την εκφώνηση της γραμμής προς το ηπιότερο και μετριοπαθέστερο.   Αντί να κάνει σημαία στον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης  την απεργία των καθηγητών πολιτικοποιώντας την σηκώνει στους τόνους για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προσδοκώντας πολιτικά γεγονότα όχι από τη δράση του κινήματος αλλά από τις "χαριτωμένες" προστριβές των κυβερνητικών εταιριών. 

Αντί να δώσει προτεραιότητα στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων (Alter Summit) που διοργανώνεται στις 7-8 Ιουνίου στην Αθήνα και να ενθαρρύνει τα χιλιάδες μέλη του νέου ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε αυτήν την ενδιαφέρουσα κινηματική και διεθνιστική εμπειρία κινείται σε μια λογική εσωστρέφειας αφού συγκαλεί σχεδόν ταυτόχρονα έκτακτες κεντρικές επιτροπές και αντικαταστατικά συνέδρια αυτοδιάλυσης του ΣΥΝ προσδοκώντας να προκαταλάβει εξελίξεις σε σχέση με την μεταβατική ύπαρξη των συνιστωσών.

Οδηγούμαστε σε ένα Συνέδριο mini κομματική συγκέντρωση όπου 3.500 σύνεδροι θα γίνουν πρώτα τηλεοπτικό ντεκόρ για την ομιλία του αρχηγού και μετά θα διαχυθούν στους διαδρόμους ενώ οι ομιλητές θα μονολογούν επί πεντάλεπτο σε μισοάδειες... εξέδρες.  Η ουσιαστική συζήτηση θα απουσιάσει και η αντίθετη ή εναλλακτική άποψη θα κινδυνεύσει να εξοβελιστεί αν η ηγεσία επιμείνει στην μεθόδευση για κατάργηση της λίστας.   Η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ πρώτη από το 2006 πρότεινε την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Από τότε είχε θέσει θέμα επανεξέτασης της παρουσίας της χώρας μας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικότερα. Από τότε είχε επισημάνει ότι δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά - αριστερά κόμματα να εκλέγουν πρόεδρο - όργανο από το συνέδριο.   Απευθυνόμαστε - προφανώς για τελευταία φορά - στα μέλη του ΣΥΝ. Τα καλούμε να δώσουν τη μάχη για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό του συνέδριο με τονωμένα τα ριζοσπαστικά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά του.    Να στηρίξουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το Συνέδριο τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας για την ριζοσπαστική επανίδρυση και όχι για την διαφαινόμενη προγραμματική και πολιτική αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ.   Στόχος πρέπει να είναι το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μας βγάλει ενωμένους και πιο δυνατούς πάλι στους δρόμους. Εκεί θα αποκτήσει και πάλι νόημα το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί».

Στους δρόμους θα ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της τρόικας.

Στον δρόμο θα κριθεί ποιο προγραμματικό χαρμάνι και ποιες τακτικές & στρατηγικές στοχεύσεις θα διασφαλίσουν πραγματικά τις υποτελείς τάξεις και θα εγγυηθούν την ορθή πλοήγηση της κυβέρνησης της αριστεράς.

Στους δρόμους θα αποτραπεί ο κίνδυνος μέσα από τα σπλάχνα της αριστεράς να προκύψουν δυνητικοί  καλαμοκαβαλάρηδες οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αδρανοποιήσουν το κίνημα για να διαχειριστούν την κυβερνητική εξουσία με τις ευλογίες ή την ανοχή του συστήματος.

Όλα τα άλλα είναι σχέδια επί μπόλικου χάρτου και αμελητέας (για τους αστικούς σχεδιασμούς) προγραμματικής ύλης.