Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/05/2013

Δήλωση Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, Βουλευτή Ν. Καστοριάς, υπεύθυνου για θέματα Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Νέων Τεχνολογιών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το 8ο διεθνές συνέδριο της ΕΕΤΤ, απάντηση στον Υπ. Καλογιάννη

H αναφορά του υπουργού στο δίκτυο οπτικών ινών FTTH (Fiber Τo Τhe Ηome) αποτελεί άλλη μία χιλιοειπωμένη εξαγγελία, που έχει ακουστεί στο παρελθόν από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή έως τον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοϊδη. Οι αναφορές σε έργα ΣΔΙΤ για το FTTH, δηλ. για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών για 2 εκατ. σπίτια, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ παραμένουν υποσχέσεις προς τα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι προς την κοινωνία. Δίχως καμία διαβούλευση με την κοινωνία, δίχως συγκεκριμένο πλαίσιο υλοποίησης όπου βασικό μέλημα θα είναι πραγματικά το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον, η διάθεση εκατ. ευρώ  από το ΕΣΠΑ   αποτελεί ταυτόχρονα στέρηση σοβαρών πόρων από αναγκαία έργα για την κοινωνική ανασυγκρότηση.

Επιπρόσθετα η αναφορά στην απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς παραπέμπει στην εκποίηση των ΕΛΤΑ από το ΤΑΙΠΕΔ προδιαγράφοντας την αύξηση των τιμών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών για τους πολίτες. Αφενός ο όγκος των συναλλαγών και αφετέρου η μορφολογία του εδάφους της Ελλάδος κρίνονται δυσπρόσιτα για την ανάπτυξη του δικτύου από ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες. Αφετέρου τέτοιες απελευθερώσεις στην ταχυδρομική αγορά έχουν επιφέρει χάος στο διεθνές πεδίο με παράδειγμα την Ισπανία,  την Ολλανδία, τη Γερμανία, όπου οι εργασιακές σχέσεις του κλάδου διαλύθηκαν στο βωμό της απελευθερωμένης αγοράς.

Η συζήτηση για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία για τα ψηφιακά συστήματα πρέπει να συνάδει με  την αξιοποίηση  του  επιστημονικού δυναμικού της χώρας με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και πρέπει να απαντά πραγματικά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα (γεωγραφικό και κοινωνικό ψηφιακό χάσμα), αναπτυξιακά και οικολογικά.

Για τις επενδύσεις  και την λειτουργία των ψηφιακών υποδομών απαιτείται να δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα εξετάζει όχι μόνο το επενδυτικό μέρος της υπό ανάπτυξη υποδομής –ως δημόσιας επένδυσης πρωταρχικά, συνεπικουρούμενη από την ιδιωτική επένδυση- αλλά και τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στην λειτουργία τους.

Αποτελεί βασική ανάγκη σήμερα η χρήση των ψηφιακών συστημάτων και της τεχνολογίας ως χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των ανθρώπων και των δυνατοτήτων τους σε όλη την επικράτεια ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να αποτελεί εργαλείο για την προστασία των φυσικών πόρων και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Στη βάση αυτή πρέπει να ιδωθούν τα ψηφιακά συστήματα και η ανάπτυξη τους στον 21ο αιώνα και όχι στη βάση της απόδοσης των δημόσιων πόρων, υποδομών και του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτουμε, για την ανάπτυξη των κερδών της αγοράς και των ιδιωτικών συμφερόντων.

To Γραφείο Τύπου
Επιτροπή Τεκμηρίωσης και Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο