Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/05/2013

Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Εισηγήτριας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στο ρ/φ σταθμό «Real FM» και τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο

-     κ. Κωνσταντοπούλου, πόσο σοβαρή είναι αυτή η εξέλιξη με το έγγραφο αυτό που σας κοινοποιήθηκε και το οποίο το ανέφερα εκτενώς στην πρώτη ώρα της εκπομπής; Ουσιαστικά λέει ότι είχαμε τη δυνατότητα για φορολογικούς λόγους, αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, να ερευνήσουμε ένα προς ένα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και δεν το κάναμε  3 χρόνια τώρα.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: κ. Κοτρώτσο το έγγραφο αυτό, το οποίο απʼ ότι βλέπω έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, υπήρχε στην διάθεση του Προέδρου της Επιτροπής εδώ και μια εβδομάδα και δεν το είχε ανακοινώσει στην Επιτροπή. Χρειάστηκε να ζητήσω ειδική ενημέρωση για να το μάθουμε.

-     Του καταλογίζετε, συγγνώμη που σας διακόπτω,  και κάποια σκοπιμότητα του κ. Μαρκογιαννάκη σε αυτό το θέμα;

Ζ. Κωνσταντόπούλου: κ. Κοτρώτσο, είναι σαφές ότι υπάρχει σκοπιμότητα συγκάλυψης των πραγματικών πτυχών αυτής της υπόθεσης και των ευθυνών των υπαιτίων, οι οποίοι, όπως έχουμε πει, είναι περισσότεροι του ενός. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να τα λέω με περιστροφές. Τα έχω πει ευθέως, τα έχω καταγγείλει. Εδώ υπάρχει έγγραφο το οποίο χρονολογείται τον Σεπτέμβριο του 2010 και αποκαλύπτει ότι υπήρχε επίσημη αλληλογραφία που ρητώς όριζε και το πλαίσιο της επίσημης διακρατικής συνεργασίας για φορολογικούς λόγους. Και επί 9 μήνες οι εκπρόσωποι των πρώην και των νυν Κυβερνήσεων πασχίζουν λυσσωδώς να πείσουν τον Ελληνικό λαό ότι δήθεν αυτά τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Προσπαθούν δηλαδή να μας πείσουν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να βάλουν το χέρι τους βαθειά στην τσέπη του Έλληνα φορολογουμένου διότι δεν μπορούσαν δήθεν να ανακτήσουν φόρους από τη λίστα Λαγκάρντ. Και να που έρχεται σήμερα αυτό το έγγραφο για να επιβεβαιώσει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια.

-    Κατά τη γνώμη σας, η αποκάλυψη αυτού του εγγράφου εκθέτει μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου που έλεγε ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λίστα και ότι είναι προϊόν μυστικών υπηρεσιών, επικοινωνίας μυστικών υπηρεσιών, και πάει λέγοντας, ή και άλλα πρόσωπα εκτίθενται με την αποκάλυψη του εγγράφου αυτή; 

Ζ. Κωνσταντόπούλου: Κύριε Κοτρώτσο, είναι ξεκάθαρο ότι το έγγραφο αυτό εκθέτει και τον κ. Βενιζέλο που ισχυριζόταν, -ήταν εκείνος που κατεξοχήν ισχυριζόταν-, ότι αυτά τα αρχεία αποτελούν προϊόν παράνομης δράσης, και τον κ. Διώτη που επίσης το ίδιο ισχυριζόταν, και, βεβαίως, εκθέτει τον κ. Στουρνάρα ο οποίος είχε την ευχέρεια να αναζητήσει όλα αυτά τα στοιχεία από την έναρξη των αποκαλύψεων τον Σεπτέμβριο του 2012 και δεν το έκανε.  Και πρέπει να σας πω και το εξής, για να αποτιμηθεί και η στάση του καθενός: Εάν είχε υπερισχύσει αυτό που ήθελαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και σε μικρότερο βαθμό η ΔΗΜΑΡ, σήμερα δεν θα αποκαλυπτόταν το έγγραφο αυτό, διότι όλοι αυτοί, σας θυμίζω, ήθελαν οι εργασίες της Επιτροπής να τελειώσουν πριν καν ξεκινήσουν. Στόχευση τους ήταν να τελειώσουμε από το Φλεβάρη και αυτά να μην αποκαλυφθούν ποτέ. 

-     Μαθαίνω τώρα ότι έχετε σκοπό να καλέσετε και επιπλέον μάρτυρες, για ποιόν λόγο γίνεται αυτό; Και το λέω, το ρωτώ γιατί φαίνεται ότι πάει, παρατείνεται ακόμα περισσότερη «η ζωή» αυτής της προανακριτικής επιτροπής, πότε θα έχουμε πορίσματα; Ήδη έχουμε φτάσει, αν θυμάμαι καλά, 6-7 μήνες λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ζ. Κωνσταντόπούλου:  4 μήνες. 

-     4 μήνες καθαρά, ναι έχετε δίκιο, από το Φθινόπωρο πέρυσι που έχει έρθει η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα, την έχουν δώσει από την Γαλλία, μέχρι που θα πάει αυτό το πράγμα;

Ζ. Κωνσταντόπούλου: Θα σας πω, κ. Κοτρώτσο. Υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό μια προσπάθεια να ανασταλούν οι εργασίες της Επιτροπής, ακριβώς γιατί  κάθε συνεδρίαση οδηγεί και σε μια αποκάλυψη. Εμείς επισημάναμε εχθές αναλυτικά ότι υπάρχουν μάρτυρες, υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία θα εισφέρουν, εάν εξεταστούν, στην αναζήτηση και στην αποκάλυψη της αλήθειας. Εξηγήσαμε ποια πρόσωπα είναι αυτά, τα αναφέραμε, πάρα πολλά από αυτά είναι πρώην και νυν κυβερνητικά πρόσωπα, και βεβαίως, αυτά τα πρόσωπα, έχοντας διατελέσει σε υψηλόβαθμες και υψηλότατες θέσεις, έχουν και την υποχρέωση να συμβάλουν στην αναζήτηση της αλήθειας. Η θέση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, δηλαδή της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ήταν να μην εξεταστούν. Οπωσδήποτε η μη εξέταση συντέμνει τη διάρκεια. Οπωσδήποτε, θα τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα αν δεν εξετάσουμε και τίποτε. Το ζήτημα είναι τι θα αποκαλυφθεί. Εμείς ήδη έχουμε οδηγηθεί σε οδυνηρά συμπεράσματα και τα συμπεράσματα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι και σήμερα ακόμη, στα πλαίσια αυτής της ανίερης συμμαχίας που δρα σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διαπλοκής, τα ίδια συμφέροντα που υπαγόρευσαν την συγκάλυψη των υπαιτίων φοροδιαφυγής στη λίστα Λαγκάρντ, τα ίδια ή αντίστοιχα συμφέροντα υπαγορεύουν τη συγκάλυψη της εξακολουθητικής δράσης της διαπλοκής στην Ελλάδα.

To Γραφείο Τύπου