Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/10/1998

Περιοδεία και συνέντευξη Τύπου του Ν.Κωνσταντόπουλου στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Περιοδεία καισυνέντευξη Τύπου του Νίκου Κωνσταντόπουλου στονΠΕΙΡΑΙΑ

Περιοδεία στο κέντρο του Πειραιά πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΝ από τη βουλευτή Στέλλα Αλφιέρη, τον υποψήφιο νομάρχη Πειραιώς του συνδυασμού “Συνασπισμός των Πολιτών-Πράσινη Πρόταση” Μπάμπη Σαραντίδη, τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Κώστα Πάνο, τα μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, Στάθη Λεουτσάκο, Νίκο Μπίστη και το μέλος της ΚΠΕ, Δημήτρη Σουλιώτη.

Μετά το τέλος της περιοδείας σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Για τον χαρακτήρα των εκλογών

Η αυτοδιοίκηση είναι πολιτικός θεσμός. Δεν είναι ουδέτερος θεσμός. Στην αυτοδιοίκηση ανήκουν και πρέπει να ανήκουν εξουσίες και αρμοδιότητες. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να χειρίζεται προγράμματα τοπικής ανάπτυξης, να εφαρμόζει διαδικασίες δημοκρατικού σχεδιασμού και περιφερειακού προγραμματισμού της ανάπτυξης και να υλοποιεί τα αντίστοιχα προγράμματα. Επομένως οι εκλογές για τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές έχουν αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα. Και βεβαίως επηρεάζουν και γενικότερα το πολιτικό κλίμα και βεβαίως δίνουν και μηνύματα τα οποία πρέπει να τα πάρουν οι πάντες. Και η κυβέρνηση και τα κόμματα και η κοινωνία και οι πολίτες. Γιατί η ευθύνη είναι κυρίως στους πολίτες. Οι πολίτες διαχειρίζονται πολιτική δύναμη, με την οποία αποφασίζουν και στην αυτοδιοίκηση ποιους συσχετισμούς και ποια πρόσωπα και ποιες πολιτικές θέλουν να ενισχύσουν και να στηρίξουν.

Για τις αφίσες σε βάρος της Μαρίας Δαμανάκη

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι γνωστές τεχνικές που έρχονται από το παρελθόν. σπρώχνουν την πολιτική ζωή προς τα πίσω και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν μορφές πολιτικής επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για τις γενικές εκλογές. Οσο περισσότερο η πολιτική ζωή του τόπου παραδίδεται στις επικοινωνιακές τεχνικές, τόσο θα ενισχύονταν οι μηχανισμοί των επικοινωνιακών κέντρων και λιγότερο οι δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες πρέπει να εκφράζεται ο πολίτης. Πολύ περισσότερο όταν υιοθετούνται τέτοιες, θα έλεγα αήθεις πρακτικές και ενοχλητικές μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν ξεγελάνε κανέναν και δεν αποπροσανατολίζουν κανέναν. Απλώς εκθέτουν όλους αυτούς οι οποίοι υιοθετούν τέτοιες διαδικασίες μαύρης διαφήμισης και προπαγάνδας.

Για τον β΄γύρο των δημοτικών εκλογών στον Πειραιά

Ο ΣΥΝ θα κάνει έκπληξη στον Πειραιά και θα είναι αισθητή και διακριτή η παρουσία του. Μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό της πόλωσης, της προσωποποίησης, της άγονης αντιπαράθεσης γύρω από τεχνικές επικοινωνίας και διαφήμισης στο κλίμα έξαψης το οποίο κυριαρχεί, ο ΣΥΝ καταγράφει με νηφάλιο και υπεύθυνο τρόπο την παρουσία των στελεχών στο συνδυασμό του οποίου επικεφαλής είναι ο Κώστας Πάνος. Είναι πρόσωπα που βγαίνουν από τα σπλάχνα της Πειραιώτικης κοινωνίας. Είναι πρόσωπα που δεν έρχονται να τελειώσουν μια σταδιοδρομία και μια πολιτική καριέρα με νομαρχιακά ή δημοτικά αξιώματα, είναι πρόσωπα που βγαίνουν μέσα από τους χώρους δουλειάς και ζωής και έχουν βιώσει μέχρι σήμερα αυτή την ασφυξία του Πειραιά. Ο Πειραιάς αν σήμερα βουλιάζει και πλαντάζει, αυτό το υποφέρει και το υφίσταται γιατί μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνητικές πολιτικές και οι δημοτικές πολιτικές δεν μπόρεσαν να λύσουν τα προβλήματά του έτσι όπως θα έπρεπε να έχουν λυθεί εγκαίρως. Θα κάνει λοιπόν έκπληξη ο ΣΥΝ στον Πειραιά. Ο Κώστας Πάνος ήδη αναγνωρίζεται μέσα σ’ όλο αυτό τον χαρτοπόλεμο που γίνεται, μέσα σ’ όλη αυτή την πολεμοχαρή ατμόσφαιρα που καλλιεργείται, ως πρόσωπο νηφάλιο, υπεύθυνο, με πολιτική αναγνωρισιμότητα. ʼλλοι κυνηγάνε την επικοινωνιακή ορατότητα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι τεχνικές της επικοινωνίας. Μας ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις και νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει ο Κώστας Πάνος γράφει συγκεκριμένα θετικά στοιχεία υπέρ της πολιτικής του παρουσίας. Θα κάνουμε λοιπόν έκπληξη.

Η μάχη για μας είναι σε όλη την Ελλάδα κυρίως ο α’ γύρος. Εκεί μας ενδιαφέρει να γίνει καταγραφή και απεικόνιση των διαθέσεων των πολιτών. Δεν μας ενδιαφέρει να γράψουν τα κόμματα τις επιρροές τους. Μας ενδιαφέρει οι πολίτες να εγγράψουν τις διαθέσεις και τις απόψεις τους. Γι αυτό λοιπόν και σας λέω ότι στον α γύρο στον Πειραιά ο ΣΥΝ με την υποψηφιότητα του Κώστα Πάνου θα κάνει έκπληξη. Μην ρωτήσετε για τον β γύρο, γιατί το έχουμε αποσαφηνίσει. Θα αποφασίσουμε με τον ίδιο τρόπο, τα στελέχη και τα ψηφοδέλτια που κατεβαίνουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Όλοι όσοι ψάχνουν από τώρα να κατασκευάσουν σενάρια, δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να κυκλοφορούν πολιτικά μυθεύματα που δεν αφορούν τον ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ θα αποφασίσει με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια κριτήρια, αποκεντρώνοντας την πολιτική ευθύνη, μέσα από τις πολιτικές του κινήσεις, χωρίς καμία άλλη νόθευση της δημοκρατικής διαδικασίας.

Για τις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά

Σήμερα μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά Κώστα Πάνο και τον Υποψήφιο Νομάρχη Πειραιά Μπάμπη Σαραντίδη του Συνδυασμού “Συνασπισμός των Πολιτών- Πράσινη Πρόταση” με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Σπύρο Λυκούδη για την Αθήνα, πραγματοποιήσαμε περιοδεία στο κέντρο της πόλης του Πειραιά. Ανάμεσα στους πολίτες που δουλεύουν και ζουν τα προβλήματά τους στη δύσκολη καθημερινότητα του Πειραιά.

Ο Πειραιάς σε αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχει την τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει όλα τα αρνητικά δεδομένα τα οποία συσσωρεύονται και σαπίζουν, γιατί εκείνοι που είχαν και έχουν εξουσία δεν θέλησαν να τα λύσουν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο.

Θα έλεγε κανείς ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις εκδικούνται τον Πειραιά, τον βάζουν στην τελευταία ταχύτητα των ενδιαφερόντων τους, την ώρα που ο Πειραιάς έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Τον θεωρούν περισσότερο ως παράρτημα της Αθήνας και λιγότερο ως μια πόλη με σοβαρά προβλήματα, με μεγάλες δυνατότητες, και με μεγάλες προκλήσεις. και για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στην περίοδο του 2000 και του 21ου αιώνα.

Είναι φανερό ότι στον Πειραιά επιδιώκεται για μια ακόμη φορά να κατασκευαστεί ένα σκηνικό πόλωσης, πόλωσης γύρω από κομματικές και προσωπικές σκιαμαχίες και αντιπαραθέσεις. Η πόλωση είναι το γνωστό παιχνίδι με το οποίο πάντοτε αποπροσανατολίζονται τα πραγματικά προβλήματα ζωής και επιδιώκεται η μετατόπιση και η παγίδευση των πολιτών σε σκηνικά τα οποία στήνονται. Την ίδια ώρα τα προβλήματα στην κυριολεξία βράζουν. Ο Πειραιάς βουλιάζει κι αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο και οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές και οι νομαρχιακές αρχές. Έχουν μεγάλη ευθύνη όλοι εκείνοι που σήμερα και χθες από θέσεις εξουσίας άφησαν τον Πειραιά αντιμέτωπο με αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Η καθημερινότητα που βιώνει ο Πειραιώτης και η Πειραιώτισσα είναι ασφυκτική. Η προοπτική την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν ο Πειραιώτης και η Πειραιώτισσα είναι αβέβαιη και ανασφαλής, Η ποιότητα ζωής και οι συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας της πόλης δείχνουν ότι όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα ασκούσαν και ασκούν εξουσία στον Πειραιά αντιμετωπίζουν την πόλη του Πειραιά περισσότερο ως φέουδο παραγοντισμού και ως τρόπαιο εξουσίας και λιγότερο ως μια ζωντανή πόλη με πραγματική ζωή και με κατοίκους οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν και τον πολιτικό εμπαιγμό αλλά και την πολιτική εγκατάλειψη της πόλης τους.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές που θα γίνουν μεθαύριο θα σηματοδοτήσουν για κάθε πολίτη, κάθε περιοχής αυτή τη συγκεκριμένη πρόκληση. Ο πολίτης να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής του, αναδεικνύοντας εκείνους τους εκπροσώπους οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στα προβλήματα, έχουν συνείδηση των αιτίων που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, έχουν επίσης γνώση και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Μετά τις εκλογές, μετά και τις 18 Οκτωβρίου, βρισκόμαστε σε νέα φάση πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Πολλά θα αλλάξουν και πολλά πρέπει να αλλάξουν στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί οι μέχρι σήμερα πολιτικές πορεύτηκαν και πορεύονται με επιχειρήματα τα οποία κάθε μέρα διαψεύδονται. Όλα τα επιχειρήματα και όλες οι προδιαγραφές των πολιτικών που προτάθηκαν μέχρι σήμερα διαψεύδονται από την πραγματικότητα της ζωής, από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, αλλά και από όλα όσα συντελούνται γύρω μας.

Ο ΣΥΝ επιδιώκει σ’ αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να ενισχύσει τις θέσεις του, τις ιδέες του, τις προτάσεις του και στην κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να ταρακουνήσουμε τα νερά, να μην είναι η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κακέκτυπο της κεντρικής διοίκησης. Να μην είναι προέκταση και παράρτημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναδειχτούν στελέχη αυτόνομα, στελέχη με κοινωνική καταξίωση, στελέχη με ανιδιοτέλεια αγωνιστική, στελέχη τα οποία θα βάλουν το χέρι στις πληγές των προβλημάτων και κυρίως θα πουν με το όνομά τους εκείνους που έχουν τις ευθύνες και δημιουργούν τη σημερινή αρνητική πραγματικότητα σε διάφορες περιοχές και σε διάφορες πόλεις.

Η νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κοντινότερο επίπεδο εξουσίας προς τον πολίτη. Γι αυτό και ζητάμε σ’ αυτό το πρώτο επίπεδο εξουσίας προς τον πολίτη να αναδειχθούν στελέχη με πολιτική αυτονομία, στελέχη με κοινωνική διαθεσιμότητα και αναγνώριση, στελέχη τα οποία να ζουν την πόλη, όχι στελέχη τα οποία να ασχολούνται με την πόλη κατά διαταγή για να διεκπεραιώσουν κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Θέλουμε λοιπόν να προκύψουν πρόσωπα με αυτοδιοικητική πολιτική συγκρότηση, να ενισχυθούν σχήματα και εκπρόσωποι με αυτοδιοικητικά κριτήρια, γι αυτό και εκτιμάμε από τα δεδομένα που έχουμε από όλη την Ελλάδα, ότι σχήματα και πρόσωπα με αυτοδιοικητικά κριτήρια που στηρίζει ο ΣΥΝ θα κάνουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις την πολιτική έκπληξη αυτών των εκλογών.

Εμείς θα δώσουμε την μάχη για να ενισχυθούν πρόσωπα και σχήματα που θα υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση. Θέλουμε λοιπόν να ενισχυθούν οι δυναμεις που στηρίζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία και εκτιμάμε ότι η ανανέωση και η αναζωογόνηση του δημόσιου βίου της χώρας και της πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας πρέπει να ξεκινήσει και από το πρώτο επίπεδο εξουσίας που είναι η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου