Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/05/2013

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη: Κάνουν την Ελλάδα, αποικία «επενδυτών» - Ριζική αντίθεση και αντίσταση στην εκποίηση δημόσιου πλούτου

Με την αριθμ. απόφ. 234/13 (ΦΕΚ – 1020 Β/25-4-2013) “Μεταφορά στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του ν. 3986/2011 (Αʼ 152)”, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, 2.302 στρέμματα κοινόχρηστης περιουσίας, μόνο στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων.

Οι περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων, αφορούν ακίνητα δημόσιας περιουσίας, με εξαίρεση το ακίνητο της Λευκάδας (31,35 στρέμματα), η κυριότητα του οποίου ανήκει στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους [ΚΑΕΚ 340263501035]. Ήδη οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της πράξης μεταβίβασης, όπως ήδη εμείς έχουμε κάνει στην περίπτωση του ακινήτου της Κασσιώπης [Ερημίτης]. Αυτό αποτελεί σκάνδαλο πρώτου βαθμού, διότι δεν μπορεί να μεταβιβάζεται ακίνητη περιουσία που δεν ανήκει στο δημόσιο.

Στην περίπτωση δε της λιμνοθάλασσας Κορισσίων [Ίσσος] στην Κέρκυρα (1.788,3 στρέμματα), το ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως περιοχή Natura 2000 και είναι προκλητική έως εξωφρενική η παραχώρησή του σε ιδιώτες. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, το Σύνταγμα ορίζει ως αναπαλλοτρίωτες τις κοινόχρηστες εκτάσεις. Εκκρεμεί φυσικά και το νομικό πρόβλημα της έλλειψης φορέα διαχείρισης Natura της εν λόγω περιοχής.

Για το ακίνητο (και όχι αγροτεμάχιο που αναφέρει η ΚΥΑ) της Κάτω Κορακιάνας στην Κέρκυρα [Castello Bibelli] (83,6 στρέμματα), ο Δήμος Κέρκυρας ζητά την αναστροφή της αγοραπωλησίας, μιας και εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Σημειωτέον, εκεί φιλοξενείται και το παράρτημα της εθνικής πινακοθήκης. Όσον αφορά τα ακίνητα στα Γουβιά (28 στρέμματα) και τον Άγιο Ελευθέριο (92,08 στρέμματα), αποτελούν δυο από τους λίγους χώρους ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων της πόλης, στον αιγιαλό.

Η κατάσταση είναι εξίσου προβληματική και για τα υπόλοιπα 4 ακίνητα στη Ζάκυνθο

(Αλυκές 170,25 στρέμματα και Αρκάδι 51,99 στρέμματα) και στην Κεφαλονιά (Τραπεζάκι 68,45 στρέμματα και Αργοστόλι [εντός σχεδίου] 6,52 στρέμματα), που σημειωτέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών, έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση τους, υπό τον όρο της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Όπως και να' χει, η ριζική μας αντίθεση και αντίσταση, προς την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, κωδικοποιείται στα εξής:

1.    Ό,τι δεν γίνεται για το συμφέρον και το όφελος του λαού, μας βρίσκει αντιμέτωπους.

2.    Το περίφημο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, έχει αποτύχει πλήρως και δεν πρόκειται να αποδώσει σε καμιά περίπτωση, τα χρήματα που η τρικομματική κυβέρνηση προσδοκά.

3.    Υπερβαίνει τα όρια της απλής λογικής, η Ελλάδα να καταντήσει μια αποικία επενδυτών με μηδενικό όφελος για τους πολίτες, χάριν των ορέξεων των εγχώριων και διεθνών τραπεζικών μονοπωλίων.

4.    Σε καμιά περίπτωση, αυτό το “αναπτυξιακό όραμα” της τρικομματικής κυβέρνησης, δεν πρόκειται να αποδώσει τα ελάχιστα, στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

5.    Ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία και τις στρατηγικές επιχειρήσεις του κράτους, η Ελλάδα θα κάνει πολλά χρόνια να ορθοποδήσει οικονομικά και να διαμορφώσει συνθήκες εξόδου από την κρίση.

6.    Τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως είναι τα δάση, οι αιγιαλοί κλπ, είναι αναπαλλοτρίωτα και οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβίβασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

7.    Για καμιά επένδυση με εισαγόμενους εργάτες και για καμιά επιχειρηματική βλέψη για ελάχιστα χρήματα και λιγοστές θέσεις εργασίας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή, τόσο των οικοσυστημάτων όσο και των αιγιαλών μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, τόσο μέσα στο κοινοβούλιο όσο και έξω στου δρόμους, για την οριστική απαγκίστρωση του λαού μας από τα μνημόνια της υποταγής και της ντροπής. Γι' αυτό, χρειάζεται μια ευρύτερη λαϊκή αριστερή συσπείρωση μέσα στην κοινωνία, μια δυναμική που θα βροντοφωνάξει στους επίδοξους νεοφιλελεύθερους δυνάστες μας, το ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!

Ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στέφανος Σαμοΐλης