Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/05/2013

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής για τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία: «Θα ακολουθήσουμε το ίδιο επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας […] για την έξοδο από την κρίση»

Μετά την Κίνα, η προσπάθεια του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του να συγκαλύψει την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί στη χώρα μας η πολιτική τους, βρήκε ένα νέο «πρότυπο»: Την Ιρλανδία, που  μετά τρία χρόνια μνημονίων και σκληρής λιτότητας, βίαιης αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ των εχόντων και κατεχόντων έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του λαού της στην ανασφάλεια και την ανέχεια.

Αρκεί ένα μόνο στοιχείο για να γίνει φανερό το «πρότυπο» που εμπνέει τον κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με Έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ιρλανδίας τον Απρίλιο 2013, σε συνολικό πληθυσμό 4,6 εκατομμυρίων, μετανάστευσαν κατά τα 4 τελευταία χρόνια στο εξωτερικό 308 χιλιάδες, από τους οποίους οι 125 χιλιάδες ήταν ηλικίας 15-24 ετών. Επιπλέον, στο συνολικό πληθυσμό της χώρας στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, το 42% έχει εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα μετανάστευσης.

Αν αυτό το στοιχείο για το «πρότυπο» του κ. Σαμαρά δεν αρκεί, σημειώνουμε επιπλέον τα εξής:

-    Το χρέος της χώρας από 64,8% το 2009 αυξήθηκε σε 117,6% του ΑΕΠ το 2012.

-    Το δημόσιο έλλειμμα είναι της τάξης του -7,6% του ΑΕΠ.

-    Η ύφεση προβλέπεται να συνεχιστεί το 2013 (-0,3%).

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι το «πρότυπο» του κου Σαμαρά είναι η με κάθε κοινωνικό κόστος προώθηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας. Αποδεικνύεται όμως επίσης ότι το ξεπέρασμα της κρίσης για τη χώρα και την κοινωνία προϋποθέτει την κατάργηση των μνημονίων και την αντικατάστασή τους με ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.

To Γραφείο Τύπου