Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/10/1998

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ για τις επικείμενες Δημοτικές-Νομαρχιακές εκλογές

Δηλώσεις τουΠροέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκου Κωνσταντόπουλουγια τις επικείμενες Δημοτικές και ΝομαρχιακέςΕκλογές

"Φτάσαμε στην τελική ευθεία των εκλογών για την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ο Συνασπισμός έκανε επιλογές ευθύνης και αισιοδοξίας, για την ενίσχυση της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι δημοκρατικός θεσμός. Για την ενίσχυση του αναπτυξιακού και του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, για τα προβλήματα ζωής και ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και οι νομοί.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον ΣΥΝ δεν είναι παράρτημα του κόμματος, δεν είναι πεδίο επίλυσης εσωκομματικών προβλημάτων, είναι αυτόνομος θεσμός στην οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους, είναι αυτοτελές πεδίο εξουσίας στη διάρθρωση των εξουσιών.

Ο ΣΥΝ συντεταγμένα, με τρόπο ενιαίο, με δημοκρατικές αποφάσεις και με ενότητα στηρίζει όλες τις επιλογές που έκαναν τα στελέχη του και οι οργανώσεις του. Αποκεντρωμένα, με δημοκρατική ευθύνη δώσαμε ένα νέο δείγμα γραφής. Δεν υιοθετήσαμε την μέθοδο της κεντρικής οδηγίας και εντολής, δεν υιοθετήσαμε τις πρακτικές του καπελλώματος των τοπικών κοινωνιών. Ζητάμε από τους ΄Ελληνες πολίτες να εκτιμήσουν αυτή την αποκέντρωση της πολιτικής ευθύνης, αυτή την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Είδαμε τις μεγάλες δυνατότητές μας. Βεβαίως είδαμε και τις αδυναμίες μας. Πορευόμαστε με αισιοδοξία. Οι μεθαυριανές εκλογές θα ενισχύσουν αυτή την πολιτική, αυτό το δείγμα γραφής και συμπεριφοράς του ΣΥΝ.

Ο Συνασπισμός επιδιώκει την προώθηση ώριμων θεσμικών αλλαγών και κρίσιμων τομών για την ενίσχυση της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση, για την ενίσχυση της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους με συγκεκριμένους στόχους:

Ο Συνασπισμός για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχει συγκεκριμένους στόχους:

Ο Συνασπισμός έχει μηνύματα απ’ όλη την Ελλάδα αισιόδοξα. Στους Δήμους και κυρίως στις Νομαρχίες. Ο ΣΥΝ και οι συνδυασμοί τους οποίους υποστηρίζει το βράδυ των εκλογών της 11ης Οκτωβρίου θα είναι πιο ισχυροί και στην αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία. Η πιο καθαρή πολιτική αναμέτρηση είναι στις νομαρχιακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου. Θέλουμε οι πολίτες πραγματικά να δώσουν το παρόν τους προκειμένου αυτές οι εκλογές για τις δημοτικές και νομαρχιακές διοικήσεις να είναι προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης, να είναι προς όφελος της ανανέωσης του στελεχικού πολιτικού δυναμικού της χώρας, να είναι προς όφελος της αναζωογόνησης του δημόσιου βίου της χώρας.

Καλώ σήμερα όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ να δώσουν το αγωνιστικό παρόν, να κινητοποιηθούν αυτές τις τελευταίες ώρες σε όλη τη χώρα για την επιτυχία αυτών των στόχων. Ολες οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν πολιτική σημασία. Η αυτοδιοίκηση είναι δημοκρατικός θεσμός. Η στελέχωσή της και η λειτουργία της έχει πολιτική σημασία. Τα προβλήματα ζωής και ανάπτυξης των πόλεων και των νομών έχουν πολιτική σημασία. Οι τοπικές κοινωνίες, με τις επιλογές τους, πρέπει να στείλουν πολλά και κρίσιμα μηνύματα. Τα μηνύματα αυτών των εκλογών κανείς δεν μπορεί να τα κόψει και να τα ράψει στα μέτρα του. Κι αυτές οι εκλογές θα δείξουν με τα μηνύματα που θα στείλουν ότι η πολιτική ζωή της χώρας έχει μπει και σε περιφερειακό-τοπικό επίπεδο σε νέα κρίσιμη περίοδο, που χρειάζεται πραγματική ανασύνταξη η κοινωνία, αναζωογόνηση η πολιτική και ανανέωση οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου