Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/10/1998

Πολεμική επέμβαση σχεδιάζει το ΝΑΤΟ στην Ομοσπ. Νέας Γιουγκοσλαβίας

Η πολεμικήεπέμβαση που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ στην Ομοσπονδίατης Νέας Γιουγκοσλαβίας

Η πολεμική επέμβαση που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ στην Ομοσπονδία της Νέας Γιουγκοσλαβίας αποτελεί ανατροπή όλων των ηθικών, πολιτικών και νομικών εγγυήσεων με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί το Διεθνές Δίκαιο υπέρ της ανθρωπότητας.

Ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να υπάρξει έστω και την τελευταία στιγμή διέξοδος με πολιτική λύση. Επιμένει ο ΣΥΝ στην προτεραιότητα για πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες δεν έχουν εξαντληθεί. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν θα επιλύσουν την κρίση, θα περιπλέξουν τα πράγματα, με δραματικές συνέπειες όχι μόνο για τους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά για τα Βαλκάνια γενικά.

Ο πόλεμος δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Ο πόλεμος αποτελεί φρίκη και όνειδος για την ανθρωπότητα. Κάθε πόλεμος έχει βαρύ ιστορικό τίμημα για τους λαούς. Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε λογικές στρατιωτικών επεμβάσεων, που αποφασίζονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ερήμην του ΟΗΕ και της Διεθνούς Κοινότητας, ανεξαρτήτως των σοβαρών ευθυνών της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας.

Η θέση του ΣΥΝ είναι σαφής : Πολιτική λύση με την παροχή εκτεταμένης αυτονομίας στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, μέσα στα πλαίσια και τα σύνορα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην παρακολουθεί ως θεατής τα τεκταινόμενα. Η Ελλάδα στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής, πρέπει να αντιταχθεί ενεργά και να μην προσφέρει καμιά έμμεση διευκόλυνση στην στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ από βάσεις στο ελληνικό έδαφος, εθνικές και Νατοϊκές,από τώρα και πολύ περισσότερο αν επιχειρηθούν οι επιδρομές.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου