Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/05/2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Την Πέμπτη 23/05/2013, η Ρένα Δούρου συναντήθηκε με το προεδρείο και την ειδική ομάδα εργασίας της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝ.ΔΙ.Ο.Ε.Υ.)του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θέμα της συνάντησης ήταν η δημιουργία Μηχανισμού Εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας και η μεταφορά του κλάδου των Ο.Ε.Υ από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Ρένα Δούρου τόνισε ότι η μεταφορά του κλάδου των Ο.Ε.Υ από το ΥΠΕΞ στο ΥΠΑΝ, θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας, διότι το ΥΠΑΝ δεν διαθέτει αντίστοιχες αναγκαίες δομές και θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να τις δημιουργήσει εκ νέου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η διαδικασία αυτή θα προκαλέσει σύγχυση και προστριβές με τις πρεσβείες, υπονομεύοντας ουσιαστικά το εγχείρημα της Εξωστρέφειας.

Από την πλευρά του το Προεδρείο, αποτελούμενο από τον κ.Δούκα Μαρινόπουλο, Πρόεδρο, τον κ. Θεοδόσιο Βάλλα, μέλος του Δ.Σ., και η Ειδική Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τον κ. Χρήστο Ντοκομέ και τον κ. Δημήτριο Χαλεπίδη, επεσήμαναν τα εξής:

1.    Μετά από τετράμηνη σχεδόν διαβούλευση και μεθόδευση πραγματοποιείται η μεταφορά και υπαγωγή του κλάδου Ο.Ε.Υ στο ΥΠΑΝ, σε υλοποίηση της ανακοίνωσης της 9ης Ιανουαρίου 2013 από τον Υπουργό Ανάπτυξης, σύμφωνα με την τελική πρόταση των Ολλανδών της TASK FORCE.

2.    Η αρχική έκθεση των Ολλανδών της TASK FORCE ήταν υπέρ της παραμονής του κλάδου Ο.Ε.Υ στο ΥΠΕΞ και της καλύτερης αξιοποίησής του εντός των δομών του ΥΠΕΞ, μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις η πρόταση αναπροσαρμόσθηκε και σχετική επιστολή ο επικεφαλής των Ολλανδών Εμπειρογνωμόνων κ. Van Hell, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του κ. Χατζηδάκη την 09/01/2013, έδωσε εντολή στις ομάδες εργασίας να κινηθούν προς την κατεύθυνση υπαγωγής του κλάδου Ο.Ε.Υ, των Γραφείων Ο.Ε.Υ και των αρμοδιοτήτων ,στο ΥΠΑΝ.

Κλείνοντας τη συνάντηση, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι:

1.    Η ορθή οργάνωση και υποστήριξη της πολυπόθητης Εξωστρέφειας προϋποθέτει μια ευδιάκριτη και αποτελεσματική δομή.

2.    Στο πλαίσιο αυτό, το σημαντικότερο είναι να υπάρξει ένα ενοποιημένο σχήμα με την υπαγωγή όλων των συναφών εξωστρεφών δράσεων, που τώρα είναι διασκορπισμένες, σε έναν ενιαίο φορέα, το Υπουργείο Εξωτερικών. Με την ενοποίηση- συγχώνευση των σημερινών συναρμόδιων φορέων που έχουν εξωστρεφή δράση, πέρα από τη διασφάλιση της μείωσης του κόστους, των αναγκαίων συνεργειών και της αποτελεσματικότητας, αναβαθμίζονται παράλληλα οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας στο εξωτερικό.

To Γραφείο Τύπου