Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/05/2013

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η Κομισιόν, υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων και της ανόδου της Αριστεράς σε πολλές χώρες, ιδίως της Νότιας Ευρώπης, αναγκάζεται να κάνει έναν ελιγμό.

Από τη μία πλευρά επιμηκύνει το χρόνο προσαρμογής των χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης στις καταστροφικές πολιτικές της επιταγές για περικοπή των λαϊκών εισοδημάτων και απαξίωση του κοινωνικού κράτους: Συγκεκριμένα αποφάσισε να δοθεί διετής παράταση (έως το 2016) σε Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία και Πολωνία και μονοετής σε Ολλανδία, Βέλγιο και Πορτογαλία. 

Από την άλλη πλευρά πιέζει ρητά ακόμη και ισχυρά κράτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα επιπλέον ελαστικοποίησης των όρων ζωής του κόσμου της εργασίας.

Με αυτήν την τακτική της η Κομισιόν αποδεικνύει ότι μοναδικό μέλημα της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής εξουσίας είναι να συνεχιστεί η απροκάλυπτη προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου ενάντια στις κοινωνίες ολόκληρης της Ευρώπης.

Το ζήτημα της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας δεν επιλύεται με την χρονική παράταση της εφαρμογής της πολιτικής της λιτότητας.

Είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα έρθει με την ίδια συνταγή, τη λιτότητα, τη χορήγηση του ίδιου φαρμάκου αλλά σε μικρότερες δόσεις και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο η αλλαγή πολιτικής, η εγκατάλειψη της λιτότητας και η προώθηση κατάλληλων μέτρων ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Μοναδική λύση για τις κοινωνίες της Ευρώπης είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η ανάδειξη αριστερών κυβερνήσεων έτοιμων να συγκρουστούν με τις νεοφιλελεύθερες ελίτ και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εργατικών τάξεων και της πλειοψηφίας της κοινωνίας που πλήττονται.

To Γραφείο Τύπου