Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/10/1998

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για τον β' γύρο των Δημοτικών-Νομαρχιακών εκλογών

Τα αποτελέσματατου β' γύρου των Δημοτικών-Νομαρχιακών Εκλογών

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 18/11/1998

"Ο δεύτερος γύρος αποσαφήνισε απολύτως τα πολιτικά μηνύματα των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών. Είναι μηνύματα πολλά και προς όλους. Δεν διαβάζονται ούτε απεικονίζονται στατικά.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ως αυτοδιοικητικές και ως πολιτικές, διαμορφώνουν διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον.

Πέρα από τα ποσοστά και τις εντυπώσεις, υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.

Η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και οι επιλογές της κυβέρνησης καθόρισαν τελικά την ψήφο των πολιτών και σε μεγάλο βαθμό υπερκέρασαν τα αμιγώς αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη οφείλει να αντιληφθεί ότι με την πολιτική της και με την εμμονή της στη δικομματική λογική ανοίγει τον δρόμο σε συντηρητικές εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου.

Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Να εγκαταλειφθεί. Δεν οδηγεί στην Ευρώπη, δεν εξασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Δεν διαμορφώνει εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και στην Ευρωπαϊκή πορεία.

Αυτή η πολιτική του κ. Σημίτη δεν ενοποιεί, διχάζει και διασπά την κοινωνία.

Ο ΣΥΝ έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα και του δεύτερου γύρου.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιών και των Δήμων, όπου οι επιτροπές του ΣΥΝ έκαναν τις επιλογές τους, οι πολίτες επιδοκίμασαν αυτές τις επιλογές και τους έδωσαν τη νίκη.

Η ουσία της εκλογικής αναμέτρησης στους Δήμους και τις Νομαρχίες δεν είναι τα ποσοστά και οι κομματικοί αριθμοί είναι ο αγώνας για την περιφερειακή αποκέντρωση, με αυτοδιοίκηση, την θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, τον εκδημοκρατισμό της εκλογικής νομοθεσίας στην αυτοδιοίκηση και την ανανέωση του γενικού πολιτικού σκηνικού, που κουράστηκε και κουράζει όλους αναπαράγοντας το δικομματικό εαυτό του, χωρίς να παράγει την αναγκαία πολιτική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα".

To Γραφείο Τύπου