Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/10/1998

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για τη Σύνοδο Κορυφής

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλουγια τη Σύνοδο Κορυφής και τις δηλώσεις του 'Ελληναπρωθυπουργού

"Είναι φανερό ότι η Ε.Ε βρίσκεται σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία οι νέες κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, προβληματίζονται σοβαρά για ριζική αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ και του Συμφώνου σταθερότητας.

Στις κοινωνίες όλων των χωρών γίνεται φανερό ότι η χρηματοοικονομική ορθοδοξία των ονομαστικών κριτηρίων , δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο σύνθετο πρόβλημα της οικονομικής σύγκλισης, της οικονομικής συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης και των διευρυμένων πολιτικών μεταρρυθμίσεων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ταυτισμένη με τις μονοδιάστατες επιλογές της προηγούμενης περιόδου, δεν είναι προετοιμασμένη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται και να εξασφαλίσει στην Ελλάδα έναν ενεργό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Το μνημόνιο που όψιμα κατέθεσε ο κ.Σημίτης στην Σύνοδο κορυφής είναι μνημόνιο πολιτικής υποκρισίας και δημαγωγίας. Όλα όσα σε αυτό περιλαμβάνονται πολιτικά αιτήματα για την κοινωνική Ευρώπη και την κοινωνία των πολιτών, τα αντιστρατεύεται και τα αρνείται στην Ελλάδα η κυβερνητική πολιτική. Κραυγαλέα απόδειξη οι κυβερνητικές αποφάσεις και ο προϋπολογισμός του 1999, που επιφυλάσσουν σκληρότερη δοκιμασία του ελληνικού λαού.

Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως το 35ωρο , για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της πολιτικής στους.

Την ώρα που εκ των πραγμάτων έχει ανοίξει μια νέα περίοδο πολιτικής διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της Ε.Ε.

Ο κ.Σημίτης καταθέτει μιαν ανούσια έκθεση ιδεών, για να καλύψει την απουσία πολιτικής που χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του και κυρίως για να καλύψει την εμμονή του σε δόγματα, που ήδη στην Ευρώπη βρίσκονται υπό αναθεώρηση.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ είχε εγκαίρως αντιταχθεί στην πολιτική που η κυβέρνηση ακολουθεί στην Ε.Ε. Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν.

Ο ΣΥΝ είχε διαφωνήσει με την παθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ʼμστερνταμ και την ταύτιση του κ.Σημίτη με τον κ.Κόλ.

Ο ΣΥΝ είχε θέσει το θέμα του 35ωρου και της στροφής που είναι αναγκαία για την κοινωνική συνοχή, την ανεργία, την κοινωνική αδικία και αλληλεγγύη.

Τέλος ο ΣΥΝ είχε εγκαίρως και με επιμονή θέσει την ανάγκη να συντονίσει η Ελλάδα τα βήματά της με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα κράτους και διακυβέρνησης της χώρας .

Η εξέλιξη εκ των πραγμάτων δικαιώνει την ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ και ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο νέων πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να ανατραπούν οι λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές και να υπάρξει αλλαγή προσανατολισμού σε όλα τα επίπεδα.

Καλώ τον κ.Σημίτη , εάν πιστεύει αυτά που λέει στο μνημόνιό του, να προχωρήσει αμέσως:

- στην υιοθέτηση του 35ωρου στα πλαίσια νέου προγράμματος για την ανεργία, αφού η μέχρι σήμερα πολιτική του απέτυχε.

- στην ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της φορολογικής αδικίας και την κοινωνική δικαιοσύνη.

- στην εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

- στην αλλαγή του κυβερνητικού τρόπου διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και προγραμμάτων.

- στην πολιτική διαπραγμάτευση για την ένταξη στην Ε.Ε .

- στις αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης και στην επιβεβλημένη περιφερειακή αποκέντρωση του κράτους".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου