Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/10/1998

Μήνυμα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την επέτειο του "ΟΧΙ" (28/10/98)

ΜΗΝΥΜΑ τουΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΠΡΟΟΔΟΥγια την ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

Το ηρωικό έπος που γράφτηκε στα αλβανικά βουνά και το μεγαλειώδες κίνημα της εθνικής αντίστασης που ακολούθησε, αποτελούν κορυφαίες στιγμές της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας και σημαντική συμβολή στη νίκη των λαών κατά του φασισμού.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου τιμά την επέτειο του “ΟΧΙ”. Η απάντηση σύσσωμου του ελληνικού λαού στη φασιστική εισβολή την 28η Οκτωβρίου 1940, προάσπισε την ανεξαρτησία της πατρίδας και τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης.

Σήμερα η χώρα μας χρειάζεται μια νέα ανάταση για να ξεφύγει από την κρίση και την στασιμότητα. Επιβάλλεται επιτέλους μια επεξεργασμένη στρατηγική, σταθερή γραμμή πλεύσης μια ελάχιστη εθνική συνεννόηση, μέσα από τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική.

Η έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού απαιτεί ένα νέο μεγάλο κίνημα αντίστασης και προόδου για μια Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συλλογικής ασφάλειας.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις, την έξαρση του εθνικισμού και τις πολιτικές του “διαίρει και βασίλευε” στα Βαλκάνια, απαιτούν μια νέα συστράτευση των λαών της περιοχής για την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια με βάση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια περίοδο κρίσης αξιών, η εγρήγορση της συλλογικής ιστορικής μνήμης μπορεί και στις μέρες μας να εμπνέει και να διδάσκει τις νεώτερες γενιές για τις αξίες τής ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της συλλογικής αντίστασης για την προάσπισή τους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου