Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/04/2005

Το μεγαλύτερο «διατροφικό σκάνδαλο» προωθεί η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Η κυβέρνηση προώθησε για έγκριση στα συναρμόδια υπουργεία απόφαση, που ανοίγει την πόρτα στη χρήση «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ). Πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη, με απροσδιόριστες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, τη συμβατική και βιολογική γεωργία, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Πάνω απ� όλα πρόκειται για μια απόφαση που παραβιάζει βάναυσα τη βούληση όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας που έχουν ανακηρύξει τις περιοχές τους σε ελεύθερες ζώνες από «μεταλλαγμένα».

Η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν είχε άλλες επιλογές και ότι τάχα ήταν υποχρέωση η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και των κατευθύνσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ωστόσο δε λέει την αλήθεια προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της. Η Ελλάδα έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια που της δίνει το δικαίωμα, στο όνομα της προφύλαξης, να ανακηρύξει τη χώρα «ελεύθερη ζώνη από μεταλλαγμένα». Το πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, ως διεθνής συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα και η Ε.Ε. υπερέχει του κοινοτικού δικαίου και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην εφαρμογή της.

Ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτήν την επιλογή. Ζητάει την άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης και το σεβασμό του διεθνούς πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια.

Καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της, πριν είναι αργά. Να κηρύξει άμεσα την Ελλάδα ελεύθερη ζώνη από μεταλλαγμένα και να καθιερώσει μηδενικό συντελεστή επιμόλυνσης από ΓΤΟ σε σπόρους, τρόφιμα και ζωοτροφές. Να μη δοθεί καμιά άδεια παραγωγής «μεταλλαγμένων» και να απαγορευτεί η εισαγωγή και η εμπορία όσων έχουν εισαχθεί.

Ο ΣΥΝ καλεί τις αγροτικές, καταναλωτικές, συνδικαλιστικές, επιστημονικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές οργανώσεις και φορείς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να αντιδράσουν στο προωθούμενο «διατροφικό σκάνδαλο», οι συνέπειες του οποίου θα είναι μη αντιστρέψιμες και ανυπολόγιστες για τους πολίτες και τη βιοποικιλότητα της χώρας.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής