Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/11/1998

Οι βουλευτές του ΣΥΝ ζητούν να δικαστεί ο Πινοσέτ

Να δικαστεί ο Πινοσέτ και να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Χιλή ζητούν οι 10 βουλευτές και οι 2 Ευρωβουλευτές του Συνασπισμού με κείμενο που υπογράφουν και το οποίο επιδόθηκε σήμερα στην Πρέσβειρα της Χιλής στην Αθήνα κα Marcia Barbara Cecilia Covarrubias από την βουλευτή του Συνασπισμού Ν.Λουλέ και τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Π.Τριγάζη.
Ειδικότερα στο κείμενο αναφέρεται:

"Οι υπογράφοντες βουλευτές πληροφορηθήκαμε με ανησυχία την άγρια καταστολή που εξαπέλυσε η αστυνομία της Χιλής σε βάρος άμαχων πολιτών που συμμετείχαν στη μαζική ειρηνική διαδήλωση στις 11 του Σεπτέμβρη στο Σαντιάγο της Χιλής, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε που ανατράπηκε βίαια από τον στρατηγό Πινοσέτ πριν από 25 χρόνια. Αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας ήταν 3 νεκροί, μεγάλος αριθμός τραυματιών και γύρω στις 450 συλλήψεις.

Τα γεγονότα αυτά και στην συνέχεια η εκστρατεία που οργανώθηκε στη Χιλή και διεθνώς για να αποφύγει την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα του ο πρώην δικτάτωρ αποτελούν πλήγμα για την δημοκρατία που αναζητά τον δρόμο της στην πολύπαθη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ζητάμε από την κυβέρνηση της Χιλής να ρίξει πλήρες φως στην υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν, κυρίως να ερευνήσει το ρόλο και τις ευθύνες του υπουργού Εσωτερικών Ραούλ Τρονκόσο για τα γεγονότα. Επίσης, να κάνει δεκτό το αίτημα πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων της Χιλής, για τον διορισμό προσωρινού υπουργού ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι έρευνες για τα βίαια επεισόδια.

Επίσης, θεωρούμε ότι ο στρατηγός Πινοσέτ πρέπει να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του σε βάρος του Χιλιανού λαού, που είχαν προκαλέσει όχι μόνο την κατακραυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης αλλά και αποφάσεις διεθνών οργανισμών. Κάτι τέτοιο θα ήταν σύμφωνο και με την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που τα 50 χρόνια από την υπογραφή της τιμάει φέτος όλη η ανθρωπότητα".

Υπογράφουν οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές του Συνασπισμού:

Κωνσταντόπουλος Νίκος
Aλαβάνος Αλέκος
Αλφιέρη Στέλλα
Αποστόλου Ευάγγελος
Δαμανάκη Μαρία
Δανέλλης Σπύρος
Δραγασάκης Γιάννης
Κουβέλης Φώτης
Κουναλάκης Πέτρος
Λουλέ Ανδριανή
Μουσταφά Μουσταφά
Παπαγιαννάκης Μιχάλης

To Γραφείο Τύπου