Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/11/1998

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Συνάντησηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γ.Δραγασάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και ο Δ.Στρατούλης μέλος της ΚΠΕ, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Συζητήσαμε με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό εν όψει του Προϋπολογισμού για το 1999.

Είναι φανερό ότι ο Προϋπολογισμός του 1999 αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική εξακολουθεί να πορεύεται μακριά από τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών. Επιμένει η κυβέρνηση σε επιλογές οι οποίες αποδείχτηκε μέχρι σήμερα ότι παράγουν κοινωνικά ελλείμματα, παράγουν ανεργία, αδικία, κοινωνική δυσφορία και σπατάλη των πόρων της χώρας.

Είναι φανερό ότι με αυτές τις πολιτικές δεν εξασφαλίζεται ούτε η αναδιάρθρωση της παραγωγής ούτε η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Προχθές ο κ. Πρωθυπουργός πήγε στη Σύνοδο της Αυστρίας και κατέθεσε ένα μνημόνιο με κοινωνικούς όρους για έμφαση στην κοινωνική πολιτική. ΄Ολο το περιεχόμενο του μνημονίου το αντιστρατεύεται ο δικός του Προϋπολογισμός του 1999. Αυτό είναι μια κραυγαλέα απόδειξη πολιτικού παραλογισμού και πολιτικής ασυνέπειας.

Επίσης σε όλη την Ευρώπη μπαίνει στο τραπέζι για συζήτηση η ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Ακριβώς γιατί όλοι παντού βλέπουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, χωρίς κοινωνική σταθερότητα, χωρίς ουσιαστική διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής και των δημοκρατικών ελέγχων στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Σημίτης εξακολουθεί να επιμένει στους σκοπούς του μονόδρομου και έτσι βρίσκεται πολύ μακριά και από τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και από τις πολιτικές και επιστημονικές αναζητήσεις και διεργασίες που σήμερα βρίσκονται εν δράσει στην Ευρώπη.

Είναι φανερό λοιπόν ότι με αυτή την πολιτική θα μεγαλώσει στο εσωτερικό της κοινωνίας η αδικία και η δυσφορία, δεν θα υπάρξουν οι όροι και οι συντελεστές ανάπτυξης και σταθερότητας.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ στηρίζουμε τα αιτήματα της ΓΣΕΕ. Πιστεύουμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να προωθηθούν αμέσως και η θέσπιση του 35ωρου και η εξασφάλιση σταθερών πόρων για την απασχόληση, η πολιτική για την ενίσχυση των μικρομεσαίων και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των προγραμμάτων για το ανθρώπινο δυναμικό, την κατάρτιση και εκπαίδευση. Είναι αναγκαίο επίσης να υπάρξει αμέσως τώρα, γιατί είναι ώριμες οι συνθήκες, εισοδηματική και φορολογική δικαιοσύνη, με ουσιαστική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. ΄Ολη αυτή η μελλοντολογία και η νοοτροπία με την οποία μετατίθενται τα προβλήματα για μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, ουσιαστικά αποτελεί μια πολιτική υπεκφυγή που αποπροσανατολίζει. Τα προβλήματα θα προκύψουν με μεγαλύτερη ένταση αμέσως μετά την ένταξη στην ΟΝΕ. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται από τώρα μέχρι τότε, αλλά και αμέσως μετά, πώς έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για πραγματική κοινωνική στήριξη με ρυθμούς ανάπτυξης, κοινωνική συνοχή και ουσιαστική αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Οι κυβερνητικές επιλογές θεωρούν τις δαπάνες για τα παραπάνω μέτρα απλώς πρόσθετες δαπάνες, ενώ αποτελούν στοιχεία ανάπτυξης. Αυτή είναι η ουσιώδης πολιτική διαφορά, που η διαχειριστική λογική της κυβέρνησης δεν αντιλαμβάνεται".

To Γραφείο Τύπου