Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/11/1998

Μήνυμα της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ για την επέτειο του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ '73

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ '73

Ο Συνασπισμός τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κορύφωση και σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη. Απορρίπτει “αυθεντικές ερμηνείες” του μηνύματός της και αντιστέκεται σε πρακτικές που το προσβάλλουν και το υπονομεύουν.

Ο εορτασμός δεν πρέπει να γίνει μουσειακή εκδήλωση. Πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης και ανανέωσης της ιστορικής μνήμης. Με νέους αγώνες για δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, για ανθρώπινη και σύγχρονη δημόσια παιδεία για όλους, για παραγωγική εργασία, για το σεβασμό της διαφορετικότητας, για μια άλλη ποιότητα ζωής και επικοινωνίας.

Το Πολυτεχνείο, παρά την φθορά του χρόνου και τις απόπειρες καπηλείας του, διατηρεί πάντα το λυτρωτικό, αγωνιστικό και ριζοσπαστικό του μήνυμα. Οι αξίες και τα οράματα, οι ιδέες και τα ιδανικά που κληροδοτεί στις νέες γενιές, παραμένουν πάντα ζωντανά και επίκαιρα.

Οι εκδηλώσεις δεν είναι τηλεοπτικό σόου, ούτε αφορμή για άσκηση τυφλής βίας, και για έξαρση της τρομολαγνείας, δεν πρέπει να καταργηθούν ή να εκφυλιστούν σε παρέμβαση μηχανισμών. Πρέπει να ανανεωθούν και να ανακτήσουν τον μαζικό χαρακτήρα τους για την προβολή των ριζοσπαστικών αιτημάτων της νεολαίας και των κοινωνικών διεκδικήσεων των εργαζομένων και των ευαίσθητων πολιτών.

Η αμφισβήτηση στο ποικιλώνυμο κατεστημένο, η αντίσταση στον αυταρχισμό και η ενεργός συμμετοχή της νεολαίας στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις αναδείχθηκαν ως αναντικατάστατες αξίες στην εξέγερση του Νοέμβρη του ’73. Τα μηνύματά της τονίζουν την ανάγκη για τη διεύρυνση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και τη ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, για να μπει φραγμός στα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, για να αντιμετωπισθεί η ανεργία, για να ηττηθούν οι αντιλήψεις του ρατσισμού και του εθνικισμού.

Ο ΣΥΝ καλεί τους πολίτες, τη νεολαία, να συμμετάσχουν στις πολύμορφες εκδηλώσεις που οργανώνονται σ’ όλη τη χώρα και να περιφρουρήσουν, μαζί με τους οργανωτές, τον μαζικό, ειρηνικό χαρακτήρα τους.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου

To Γραφείο Τύπου