Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/11/1998

Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλου στη Θεσσαλονίκη

22 Νοεμβρίου 1998

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε σήμερα την Θεσσαλονίκη.
Ο Ν.Κωνσταντόπουλος έγινε ανάδοχος στη βάπτιση του τέκνου της οικογένειας Φραγγούλη στο χώρο της κοίτης του Γαλλικού ποταμού όπου διαβιούν οι σκηνίτες τσιγγάνοι.

Μετά την βάπτιση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε:

"Οι σκηνίτες τσιγγάνοι της περιοχής αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα ύπαρξης και ζωής. Οι συνθήκες διαβίωσής τους αποτελούν κοινωνική και πολιτική πρόκληση. Δοκιμάζουν την συνέπεια όλων μας. Και της πολιτείας και της κοινωνίας. Επιβάλλεται, με τον πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο, να δοθεί λύση στα προβλήματα εγκατάστασης, απασχόλησης, εργασίας, στα προβλήματα υγειονομικής φροντίδας, εκπαίδευσης, που είναι συνυφασμένα με την ίδια τους τη ζωή.Φτάσαμε στο όριο του 2000 και δεν είναι δυνατόν οι σκηνίτες τσιγγάνοι να βρίσκονται μονίμως έξω από τα όρια της κοινωνίας. Η περιθωριοποίηση, ο αποκλεισμός, οι ρατσιστικές αντιλήψεις, η έλλειψη ανεκτικότητας και η κοινωνική αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτεία αποτελούν προσβολή για το επίπεδο πολιτισμού και δημοκρατικής εξέλιξης της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ΣΥΝ θέλω να δηλώσω ότι τα προβλήματα των αποκλεισμών, της περιθωριοποίησης, της έλλειψης ανεκτικότητας, των ρατσιστικών αντιλήψεων είναι προβλήματα πρωταρχικής πολιτικής σημασίας για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την κοινωνική πολιτική που χρειάζεται αυτή την ώρα ο λαός μας. Στον ίδιο δρόμο περπατάμε όλοι και είναι αδιανόητο να υπάρχουν αυτές οι απάνθρωπες συνθήκες που αποτελούν δείγμα κοινωνικής βαρβαρότητας.Μπορεί να λέει μια τσιγγάνικη παροιμία ότι “όσο πιο πολλά παθαίνεις, τόσο πιο πολλά μαθαίνεις”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς, από την ζεστασιά και την αδιαφορία της ζωής μας, μπορούμε να καταδικάζουμε τους σκηνίτες τσιγγάνους να βιώνουν αυτά που βιώνουν κάθε μέρα και σήμερα στις συνθήκες που όλοι βλέπετε εδώ να κάνουν τη ζωή τους πραγματική κόλαση.

Η παρουσία μου εδώ έχει αυτή τη σημασία, δεν είναι μια χειρονομία τρέχουσας σημασίας, έχει έναν συγκεκριμένο συμβολισμό, πολιτικό, κοινωνικό και, επιτρέψτε μου να πω, έναν υπαρξιακό συμβολισμό για όλους μας.΄Ολοι όσοι ήρθαμε σήμερα εδώ, καταθέσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή μας και πήραμε ένα μάθημα ζωής απ’ αυτούς τους ανθρώπους. Για τον μικρό Μανώλη εύχομαι να περπατήσει σε καλύτερους δρόμους και εύχομαι και σε μένα και σε όλους να είμαστε πάντοτε κοντά στον Μανώλη και να μην το ξεχάσουμε αύριο.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι το πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων στο στρατόπεδο Γκόνου καθυστερεί απαράδεκτα. Επί δεκαέξι ολόκληρους μήνες δεν έχει γίνει τίποτε από πλευράς υποδομών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η πρόβλεψη για την χρηματοδότηση των 300 εκατομμυρίων δραχμών. ΄Όλα μετατίθενται στο αύριο, με αποτέλεσμα, όσο παρατείνεται ο καιρός, τόσο να είναι εκτεθειμένη η ειλικρίνεια και η συνέπεια προσώπων, φορέων, πολιτείας και κράτους απέναντι σ΄ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα με όλους μας και διεκδικούν την ίδια θέση στη ζωή όπως όλοι μας.

Γι αυτό και σήμερα και εμείς και με την συμπαράσταση των γονέων και της επιτροπής των σκηνιτών, με την συμπαράσταση της τοπικής εκκλησίας και με την συμπαράσταση όλων των φορέων, θελήσαμε να έρθουμε εδώ για να πούμε ότι εδώ, μπροστά στην κοινωνική πληγή, είναι που ο καθένας μας πρέπει να λογαριαστεί με τον εαυτό του και με τα προβλήματα της ζωής μας".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου