Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/11/1998

Δηλώσεις του Ν.Κωνσταντόπουλου για το πρόβλημα των Κούρδων της Πλ.Κουμουνδούρου

Οι Κούρδοι τηςΠλατείας Κουμουνδούρου

Σε δηλώσεις του για το πρόβλημα των Κούρδων της πλατείας Κουμουνδούρου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Διογκώνεται με σοβαρές διαστάσεις και συνέπειες ένα διπλό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα σχετικά με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Από την μια, ενισχύεται η καταφυγή στην Ελλάδα προσφύγων, από γειτονικές ή και απομακρυσμένες χώρες, λόγω κοινωνικών, οικονομικών ή και πολιτικών προβλημάτων.

Και από την άλλη, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόγραμμα και υποδομές υποδοχής, φιλοξενίας, διαμονής, διαβίωσης, απασχόλησης και κοινωνικής φροντίδας των προσφύγων.

Ο αριθμός των προσφύγων - μεταναστών, κατ' εκτίμηση, είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Λίγοι ζητούν άσυλο. Οι περισσότεροι διαμένουν προσωρινά και απασχολούνται ευκαιριακά, συνεχίζοντας το μαρτυρολόγιο της οδοιπορίας τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γίνονται βασανιστικά.

Δεν έχουν που να διαμένουν και πως να διαβιώνουν. Οι συνθήκες καθημερινής ζωής είναι άθλιες. Σε συνθήκες εγκατάλειψης δεν μπορούν να καλύψουν ανάγκες ατομικής υγείας. Προκειμένου για τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους η προστασία και περίθαλψη τους εμφανίζει δραματικό έλλειμμα. ΟΙ περιπτώσεις εκμετάλλευσης αλλά και περιθωριοποίησής τους γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Οπως, επίσης, είναι έντονα τα συμπτώματα κοινωνικών αντιδράσεων, αδιαφορίας, ενόχλησης, έλλειψης ανεκτικότητας, αποκλεισμών και ξενοφοβίας.

Η ανυπαρξία κυβερνητικής και κρατικής ετοιμότητας δεν επιτρέπει να καταγραφεί και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Δεν εξασφαλίζει κοινωνική ετοιμότητα κατανόησης και αποδοχής των συνεπειών του προβλήματος. Δεν διαμορφώνει κλίμα αλληλεγγύης αλλά και δυνατότητες κοινωνικής προστασίας. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι κινήσεις πολιτών για εθελοντική βοήθεια και συμπαράσταση σώζουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της ελληνικής πολιτείας.

Η Αθήνα γίνεται όλο και λιγότερο ανθρώπινη για τους κατοίκους της, όλο και περισσότερο απάνθρωπη για τους πρόσφυγες.

Στο κέντρο της Αθήνας, η πλατεία Κουμουνδούρου, εδώ και μήνες, έχει γίνει ανοιχτός καταυλισμός Κούρδων μεταναστών. Κατά μέσο όρο πάνω από χίλιοι Κούρδοι πρόσφυγες την ημέρα ζούν, διακινούνται και κοιμούνται στην πλατεία. Ο χειμώνας κάνει τις συνθήκες εφιαλτικές και μαρτυρικές. Οι κίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των ίδιων των προσφύγων, αλλά και για τη δημόσια υγεία είναι πολλοί και άμεσοι. Τα προβλήματα των κατοίκων και των επαγγελματικών της περιοχής έντονα και δικαιολογημένα. Η συμπαράσταση των μη κυβερνητικών φορέων και των κινήσεων αλληλεγγύης έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της.

Υπάρχει ανάγκη για άμεση λύση στο πρόβλημα φιλοξενίας και διαβίωσης των Κούρδων προσφύγων που βρίσκονται στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Η ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση και στο Δήμο Αθηναίων.

Επιβάλλεται να νοικιαστούν αμέσως από τα διαθέσιμα ξενοδοχεία τα απαραίτητα κτίρια, για να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες. Αυτή η λύση είναι μεταβατική.

Μονιμότερη λύση είναι, η παραχώρηση κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να εφαρμοστεί σταθερό πρόγραμμα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, με την οργάνωση και λειτουργία δικτύου Κέντρων Προσφύγων.

Υπάρχουν στην περιοχή Ρουφ και Πειραιώς άδεια κτίρια εργοστασίων και γραφείων, που ανήκουν στο δημόσιο, έχουν υποδειχθεί εδώ και καιρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησής τους. Η γραφειοκρατική αναζήτηση αρμοδιοτήτων και η έλλειψη δεσμευτικής κι αποτελεσματικής πολιτικής θέλησης, αφήνουν το πρόβλημα ζωής των κατοίκων αλλά και των προσφύγων της πλατείας Κουμουνδούρου, να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης χώρας της Ευρώπης και το οποιοδήποτε δημοτικό συμβούλιο άλλης πρωτεύουσας, δεν θα άφηναν το πρόβλημα έκθετο και θα το αντιμετώπιζαν εγκαίρως και με αποτελεσματικά μέτρα.

Καλώ τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. της Αθήνας να έλθουν εδώ στην πλατεία Κουμουνδούρου, να δουν πρόσωπο με πρόσωπο την εφιαλτική κατάσταση, που προσβάλλει κάθε έννοια ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας, και να δώσουν αμέσως λύση.

Κονδύλια και προγράμματα για την προστασία των προσφύγων υπάρχουν. Ούτε και αυτά, όμως, όπως φαίνεται αξιοποιούνται ορθολογικά στην ώρα τους, και με το σωστό τρόπο. Το πρόβλημα διαρκώς περιγράφεται, αλλά δεν αντιμετωπίζεται. Με δυσκολία κινούνται οι υπογραφές, οι σφραγίδες και οι αποφάσεις των αρμοδίων πολιτικών φορέων. Με ευκολία όμως χιλιάδες ανθρώπινες ζωές των προσφύγων οδηγούνται σε βασανιστική δοκιμασία και η ελληνική κοινωνία, αμήχανη και ανήμπορη, αφήνεται έκθετη σε πιέσεις και αρνητικές παρενέργειες".

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Εάν παραχωρηθούν κάποια κτίρια μήπως το πρόβλημα γίνει ακόμα μεγαλύτερο για τη χώρα μας.

"Το πρόβλημα των προσφύγων υπάρχει και οι αιτίες που το προκαλούν θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να οργανώσει μια αντίστοιχη πολιτική με μόνιμες υποδομές έτσι ώστε να εξασφαλίσει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αλλιώς παρά μονάχα με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων κι από κει και πέρα με την ευελιξία των σχετικών διαδικασιών που θα τους εξασφαλίζουν φιλοξενία, διαβίωση, υγειονομική περίθαλψη, θα τους δίνουν απασχόληση, θα τους εξασφαλίζουν άσυλο για όσους χρειάζονται κι από κει και πέρα θα ελαχιστοποιούν τις κοινωνικές επιπτώσεις πάνω και στους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα".

- Εδώ υπάρχουν ΄Ελληνες που δεν έχουν απασχόληση….

"Υπάρχει πρόβλημα συνολικής αντιμετώπισης των καταστάσεων ζωής και διαμονής των προσφύγων. Ορισμένοι ζητούν άσυλο και πρέπει να τους χορηγείται άσυλο σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Αλλοι ζητούν ευκαιριακή απασχόληση, διαμονή απλή, είναι διερχόμενοι και κατευθύνονται προς άλλες χώρες. Δεν μπορεί να είναι το πρόβλημα αυτό αδέσποτο και να περιφέρεται μπροστά στα μάτια των υπευθύνων της κυβέρνησης χωρίς να λύνεται. Να ενταχθεί σε μια συνολική πολιτική για την απασχόληση στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν και το θέμα αυτό να λυθεί, πολύ περισσότερο που έχει αρχίσει η διαδικασία με αντίστοιχα γραφειοκρατικά βεβαίως προβλήματα της χορήγησης πράσινης κάρτας και της άδειας παραμονής και απασχόλησης. Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο υπάρχουν προγράμματα και χρηματοδοτήσεις σε διεθνές επίπεδο. Και η Ελλάδα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη οξύτητα, βρίσκεται να μην έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες υποδομές. Αυτό αποτελεί πολιτική ευθύνη. Κι εμείς ζητάμε να λυθεί, διότι το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει μεμονωμένα ο κάθε πολίτης, ούτε η ατομική και συλλογική συμπαράσταση και ευαισθησία των μη κυβερνητικών οργανώσεων ή των εθελοντών".

- Την επαναπροώθησή τους στις χώρες τους ….

"Όχι βεβαίως, διότι η επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής τους δεν λύνει το πρόβλημα. Ανακυκλώνει το πρόβλημα και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Τούτη την ώρα το πρόβλημα των οικονομικών προσφύγων και των μεταναστών είναι σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα που δοκιμάζει την ευαισθησία της δημοκρατίας μας και του πολιτισμού μας, σε όλες τις χώρες".

- Εχει δυνατότητα το κράτος να δώσει πολιτικό άσυλο σε όσους δεν έχουν χαρτιά …

"Εχει δυνατότητα και υποδομές να φτιάξει και άσυλο να δώσει και προσωρινή απασχόληση να εξασφαλίσει και κοινωνική αλληλεγγύη να παράσχει και υγειονομική φροντίδα να τους δώσει και κλίμα ευαισθησίας και αλληλεγγύης να διαμορφώσει. Αν δεν το κάνει, όπως μέχρι σήμερα δεν το κάνει, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και θα είναι επιζήμιες και για την κοινωνία και για τη χώρα. Η χώρα μας εκτίθεται μ’ αυτά τα θέματα. Σε καμμιά άλλη πρωτεύουσα δεν θα υπήρχε ανοικτός καταυλισμός μπροστά στα μάτια της κυβέρνησης, ανοικτός καταυλισμός σε μια κεντρική πλατεία. Με χίλιους ανθρώπους κάτω από τη βροχή και μέσα στο κρύο, να κοιμούνται και να ζουν χωρίς τη στοιχειώδη υγειονομική στήριξη και φροντίδα, με όλους να κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο και με τους κατοίκους της περιοχής να ψάχνουν να βρουν σε ποιόν θα απευθυνθούν και ποιος θα τους ακούσει".

Για τον Α.Οτσαλάν

"Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην εκδώσει τον Οτσαλάν είναι απόφαση η οποία κάνει περήφανη την σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά. Είναι απόφαση η οποία υπερασπίζεται και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και τις κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτικές αξίες της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από πολύχρονους αγώνες. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι βασικές αξίες πολιτισμού και δημοκρατίας σήμερα. Η στάση της ιταλικής κυβέρνησης είναι κι ένα μάθημα προς την ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορεί και πρέπει να αξιοποιεί σωστά το διεθνές δίκαιο, χωρίς να περιμένει από άλλους και χωρίς να φοβάται τις ενδεχόμενες πιέσεις τρίτων. Η Τουρκία οφείλει να καταλάβει ότι τα ζητήματα σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου συζητούνται με βάση τις διπλωματικές και πολιτικές εγγυήσεις που η ανθρώπινη κοινωνία και η διεθνής κοινότητα έχουν κατακτήσει. Η διπλωματική και πολιτική διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού έχει ξεκινήσει, πιστεύω".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου