Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/11/1998

Συνάντηση κ.κ.Κληρίδη και Σημίτη

Η συνάντηση των κ.κ.Κληρίδηκαι Σημίτη και οι S-300

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση Κληρίδη-Σημίτη, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Οι αρνητικές συνέπειες της αυτοπαγίδευσης της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς με την εσφαλμένη απόφαση για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 είναι πλέον μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Η αμήχανη και θολή, ως προς τα αποτελέσματά της, κατάληξη της σημερινής συνάντησης το επιβεβαιώνει.

Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι η επιλογή για την αγορά των S-300 θα λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τη στρατηγική αιχμή της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς που είναι η απρόσκοπτη πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην Ε.Ε.

Όπως αποδείχθηκε, η ενταξιακή διαδικασία και όχι η απόφαση για την αγορά των πυραύλων, προκάλεσε ευνοϊκή κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό.

Ο ΣΥΝ διαπιστώνει με λύπη ότι την ώρα που είναι ορατή από όλους η ανάγκη, αλλά και η κινητικότητα για την απαγκίστρωση από την απόφαση για την αγορά των S-300, εξελίσσεται ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση μια προσπάθεια αμοιβαίας μετάθεσης ευθυνών και απόσεισης του πολιτικού κόστους και πολιτικής παραπλάνησης της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η πολιτική ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη βαραίνει όσους συναποφάσισαν με κριτήρια εσωτερικής πολιτικής αξιοποίησης και οδήγησαν τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο.

To Γραφείο Τύπου