Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/12/1998

Συνάντηση ΣΥΝ με ΟΛΜΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Α.Φλαμπουράρης, μέλος τηςΠ.Γ. και υπεύθυνος για την Παιδεία συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΟΛΜΕ.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο ΣΥΝ, προκειμένου να υπάρξει άμεση διέξοδος από την επιζήμια ένταση που έχουν προκαλέσει στη δημόσια εκπαίδευση οι λανθασμένες επιλογές και χειρισμοί του υπουργείου Παιδείας και η συνεχιζόμενη κυβερνητική αδιαλλαξία.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
To πρόβλημα της Παιδείας είναι ένα από τα πρώτα εθνικά προβλήματα. Δεν είναι εσωτερική υπόθεση καμιάς κυβέρνησης, δεν είναι υπόθεση προσωπική κανενός υπουργού.

Ο ΣΥΝ επιμένει ότι επιβάλλεται τούτη την ώρα αντιμετώπιση του ουσιαστικού προβλήματος της ελληνικής παιδείας κι όχι της τεχνικής πλευράς των επιλογών που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη: Να ανασταλεί αμέσως ο νόμος 2525 και να γίνει επανεξέταση του συνολικού θεσμικού πλαισίου. Να μην γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β΄Λυκείου. Να γίνει πράξη η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ταυτόχρονη αποδέσμευση του όποιου εκπαιδευτικού συστήματος από τον τρόπο πρόσβασης. Να αυξηθούν τα κονδύλια για την Παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ.

Για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΝ πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσει αμέσως ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και με τους φορείς της. Επίσης, να συνέλθει αμέσως η διακομματική επιτροπή για την Παιδεία, που ενώ έχει θεσπιστεί εδώ και τρία χρόνια, παραμένει νεκρός θεσμός στα συρτάρια του Υπουργείου. Να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας κι εκεί να αναπτυχθεί ο ουσιαστικός διάλογος.

Δυστυχώς η κυβέρνηση επιμένει σε τεχνικές κυρίως πλευρές του εκπαιδευτικού συστήματος σε αντιπαράθεση με όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης, ενώ το ζητούμενο και η πρόκληση είναι να γίνει επιτέλους συζήτηση στο περιεχόμενο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με προφανή εχθρότητα και εμπάθεια απέναντι στους εκπαιδευτικούς, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας των όποιων αλλαγών είναι να εξασφαλιστεί υψηλής ποιότητας κατάρτιση και επιμόρφωση, δραστική αναβάθμιση της θέσης του εκπαιδευτικού, σε αντίθεση με την αρνητική εικόνα της δημόσιας απαξίωσης του εκπαιδευτικού, την οποία τροφοδοτεί.

Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να μιλήσουμε επί της ουσίας για το περιεχόμενο και τις δομές του ελληνικού σχολείου. Γι αυτό και είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη νοοτροπία της αυθεντίας και την πρακτική του αυταρχισμού, την οποία έχει υιοθετήσει. Πρέπει να ανοίξουν αμέσως διαδικασίες ουσιαστικού διαλόγου. Από μια τέτοια απόφαση ουσιαστικού διαλόγου, κανείς δεν θα είναι ηττημένος. Στην πράξη και επί της ουσίας κερδισμένη θα είναι η παιδεία και η νέα γενιά της χώρας.

Αυτά κουβεντιάσαμε με το Προεδρείο της ΟΛΜΕ, ακούσαμε τις απόψεις των εκπαιδευτικών, ανταλλάξαμε γνώμες. Ο ΣΥΝ θέλει να βάλει το κεντρικό πρόβλημα, το πρόβλημα ουσίας στο τραπέζι και όλα τα άλλα να παραμεριστούν. Οι τακτικισμοί και οι εμμονές τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση τινάζουν στον αέρα το σχολείο.

Ν. ΤΣΟΥΛΙΑΣ:
Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Προέδρου του ΣΥΝ για τη σημερινή συνάντηση. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την πρόταση που κατατίθεται. Εμείς έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο νόμο 2525. Σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουμε προτείνει και την κατάργηση των εξετάσεων στη Β΄Λυκείου. Εκ των πραγμάτων ακόμα και με τα σημερινά λειτουργικά προβλήματα αλλά και με τη διαμορφωμένη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα σχολεία δεν μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία των εξετάσεων στη Β΄Λυκείου. Θωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά δρώμενα από θέση παρατηρητή. Δεν μπορεί να περιμένει την φυσική κόπωση των μαθητών. Δεν μπορεί να περιμένει τις διακοπές των Χριστουγέννων. Για την σημερινή κατάσταση κάποιοι είναι υπεύθυνοι. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να προχωρήσουν άμεσα σε μια διαδικασία διαλόγου, με στόχο να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψουν να ανοίξουν τα σχολεία. Κανένας δεν μπορεί σήμερα να δέχεται αυτή την κατάσταση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας.

Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες και στο επόμενο διάστημα, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και τους κοινωνικούς φορείς, πάνω στο ζήτημα παιδείας, με κεντρικό στόχο το περιεχόμενο του σχολείου. Κι εδώ βάζουμε δύο πραγματικά βασικές αιχμές: το ποιο θα είναι το περιεχόμενο του ενιαίου Λυκείου αλλά και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση η οποία θα έχει υπονομευθεί από την συγκρότησή της, όταν δεν διαμορφώνεται ένα ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν δεν διαμορφώνονται επαγγελματικά δικαιώματα κι όταν και κυρίως δεν δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα πρόσβασης προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει μία τέτοια αντίληψη.

Εμείς καλούμε τον Υπουργό Παιδείας για άλλη μια φορά να αναλάβει τις ευθύνες του, να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο, να λάβει υπόψη του τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι λύσεις δεν μπορούν να προκύψουν έξω απ’ αυτή τη διαδικασία. Κι εμείς εδώ έχουμε καταθέσει και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς λύνονται τα προβλήματα και κυρίως στο πώς διαμορφώνεται μια εκπαιδευτική πρόταση.
Να πω ακόμα ότι τα λειτουργικά προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά έντονα. Δεν μπορούν οι μαθητές των τεχνικο-επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων να πάνε σε εξετάσεις, όταν τελειώνοντας το τετράμηνο δεν έχουν βιβλία, δεν έχουν αναλυτικά προγράμματα, δεν έχουν ειδικευμένο προσωπικό. Πιστεύω ότι είναι μια ανεύθυνη προσέγγιση. Κι αυτό δεν τιμά καθόλου κανέναν, ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Επιβάλλεται ο ουσιαστικός και πλήρης διάλογος. Εμείς από τη διαδικασία ψήφισης του σχετικού νόμου είχαμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί. Ζητάμε τούτη την ώρα να γίνει αναστολή στις συγκεκριμένες διατάξεις του άρθρου 1 και 2 του νόμου. Επίσης επισημαίνουμε ότι αυτός ο διάλογος μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας πρέπει να έχει κατεύθυνση, να εξασφαλίσει τις ώριμες εκείνες αλλαγές και σε καμιά περίπτωση να ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν. Οι πρωτοβουλίες της ΟΛΜΕ από εμάς γίνονται αποδεκτές και θα ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή τους να συμμετάσχουμε όποτε αποφασίσουν σ’ αυτή τη δημόσια συνάντηση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου