Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/12/1998

Επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του ΙΡΑΚ

Σχολιάζοντας την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Ο ΣΥΝ καταδικάζει απερίφραστα την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Πρόκειται για τυχοδιωκτική ενέργεια, υπαγορευμένη από προφανείς και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Περιφρονεί και παρακάμπτει τον ΟΗΕ και παράλληλα προσβάλει βάναυσα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.

Η επίθεση αυτή υπονομεύει, σε μια πολύ λεπτή φάση, την ειρηνευτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή και δεν υπηρετεί ούτε την αναγκαία συμμόρφωση του Ιράκ στις αποφάσεις του ΟΗΕ, ούτε τον εκδημοκρατισμό του Ιρακινού καθεστώτος.

Ουδείς έχει αναγορεύσει τις ΗΠΑ σε αυτόκλητο τιμωρό και εγγυητή της διεθνούς νομιμότητας

Ο ρόλος του συνεργού που επέλεξε σ’ αυτή την απαράδεκτη επίθεση η Βρετανική κυβέρνηση υπονομεύει την αναγκαία κοινή ευρωπαϊκή στάση και αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την απουσία κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ο ΣΥΝ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποδοκιμάσει ευθέως την αμερικανική επίθεση, να αρνηθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση στήριξη στη σχεδιαζόμενη συνέχισή της και να ενισχύσει, στα πλαίσια του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, κάθε πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών και την αναζήτηση ειρηνικής διεξόδου.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ για την επίθεση εναντίον του Ιράκ, οργανώνουν στις 18/12 στις 5 το απόγευμα οι οργανώσεις της Αθήνας του Συνασπισμού και η Ένωση Αριστερών Νέων (Νεολαία του ΣΥΝ).

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου