Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/12/1998

Ανοιχτή επιστολή του ΣΥΝ προς την ελληνική κυβέρνηση για τους Κούρδους πρόσφυγες της Πλ.Κουμουνδούρου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗτου ΣΥΝ προς την ελληνική κυβέρνηση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς την
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κύριε Πρόεδρε

Στο κέντρο της Αθήνας, εδώ και μήνες, έχει αφεθεί στην τύχη του και σαπίζει το οξύτατο πρόβλημα ζωής που αντιμετωπίζουν περίπου χίλιοι Κούρδοι πρόσφυγες, που ζουν, κοιμούνται και διακινούνται στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Οι συνθήκες εγκατάλειψης και η εφιαλτική αδυναμία αντιμετώπισης βασικών αναγκών διαβίωσης και φροντίδας, αποτελούν το καθημερινό μαρτύριο, μπροστά στο οποίο δεν μπορεί κανείς να μείνει απαθής θεατής. Δεν αρκούν ούτε οι επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις συμπάθειας.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες στην πλατεία Κουμουνδούρου ζουν μια ακόμα τραγωδία που ο χειμώνας την κάνει μαρτυρική κι αβάσταχτη.

Η Πολιτεία έχει εγκληματικές ευθύνες. Δεν προέβλεψε για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι σε θέση να το χειριστεί αποτελεσματικά. Η συμπαράσταση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των κινήσεων αλληλεγγύης, έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί προτάσεις για τη δημιουργία ξενώνων υποδοχής και διαμονής, που έχουν υποβάλει οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Εδώ και καιρό έχει υποσχεθεί την παραχώρηση και μετατροπή δημοσίου κτιρίου της οδού Αγίας ʼννης σε χώρο εγκατάστασης των προσφύγων. Δυστυχώς για μια φορά ακόμα θριαμβεύει η γραφειοκρατική λογική και η πολιτική αναποτελεσματικότητα.

Τα προβλήματα ζωής, όρων διαβίωσης και καιρικών συνθηκών δεν έχουν την ίδια γραφειοκρατική και πολιτική λογική. Γίνονται εκρηκτικά και απειλητικά, προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες και βάζουν σε δοκιμασία τη δημοκρατική συνέπεια και την κοινωνική ηθική όλων.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για όσα συμβαίνουν και για κάθε επακόλουθο. Βρίσκονται σε καθημερινό κίνδυνο ζωής εκατοντάδες ψυχές. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει πολιτική ετοιμότητα. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, καθοριστική ευθύνη, γιατί ενώ ξέρει ότι, στην Ελλάδα διογκώνεται το πρόβλημα των Κούρδων προσφύγων, δεν υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση προτάσεις για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδοχής κι ενσωμάτωσης Κούρδων προσφύγων, όπως αποκαλύπτει απάντηση της Κοινοτικής Επιτρόπου Γκραντίν, σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Όλα αυτά αποτελούν ενοχλητικές πλευρές ενός πολιτικού παραλογισμού, που παραμένει απαθής ενώ η πραγματικότητα βοά.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΠΡΟΟΔΟΥ, ανοιχτά και δημόσια, μεταφέρει τον συγκλονισμό των κατοίκων της περιοχής και των πολιτών των κινημάτων αλληλεγγύης και καλεί την κυβέρνηση να δράσει αμέσως.

Η λύση είναι απλή. Να νοικιαστούν αμέσως ξενοδοχεία, που είναι διαθέσιμα, για να λειτουργήσουν ως ξενώνες διαμονής. Παραλλήλως να μετατραπούν τα διαθέσιμα δημόσια κτίρια σε χώρο καταλυμάτων. Υπάρχουν τα χρήματα, υπάρχουν και τα αντίστοιχα σχέδια. Να διατεθούν, λοιπόν, αμέσως.

Η κοινωνική ευαισθησία κι αλληλεγγύη είναι υπόθεση πράξης κι εφαρμογής, δεν είναι υπόθεση διακήρυξης και χειρονομιών στον αέρα.

Κι αυτό πρέπει να το συναισθάνεται κάθε δημοκρατική πολιτεία., για να διαπαιδαγωγεί πολιτικά, με τον σωστό τρόπο, και την κοινωνία της.

Αθήνα 18 Δεκεμβρίου 1998

ΝΙΚΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΠΡΟΟΔΟΥ

To Γραφείο Τύπου