Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/12/1998

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Συνασπισμού για το 1999

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

To 1998 κλείνει με απολογισμό συνολικά αρνητικό για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα για τους πιο αδύνατους.

Η μείωση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων στηρίχθηκε στην ανησυχητική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και ιδιαίτερα της ανεργίας. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η άδικη πολιτική που ακολουθείται στο όνομα της ΟΝΕ κατανέμει μονόπλευρα το κόστος και προκαλεί βαρύτατο κοινωνικό τίμημα.

Η εξωτερική πολιτική παραμένει δέσμια αντιφατικών χειρισμών και διγλωσσίας, χωρίς σαφή στρατηγικό προσανατολισμό, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τραγέλαφο των S-300.

Το συγκεντρωτικό, πελατειακό πολιτικό σύστημα και η κατ’ εικόνα και ομοίωση διοίκηση, αναδείχτηκαν και πάλι στο μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο της χώρας.

Η πολιτική ζωή παραμένει πίσω από τις προκλήσεις των καιρών, τις δυνατότητες της χώρας και τις απαιτήσεις των πολιτών.

Παρά τον πληθωρισμό υποσχέσεων για τομές και μεταρρυθμίσεις το 1998 δεν οδήγησε σε αλλαγές πολιτικής. Το δόγμα της συνέχειας, της αυτάρκειας και της καθεστωτικής αλαζονείας σφράγισε τις κυρίαρχες κυβερνητικές επιλογές. Η νέα προοδευτική πορεία που χρειάζεται ο τόπος παραμένει ζητούμενη.

Στο νέο χρόνο που έρχεται, στο κατώφλι του 2000, απαιτούνται τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ριζικές αλλαγές στους συσχετισμούς και κοινωνική ενεργοποίηση. Διαφορετικά η καθυστέρηση της χώρας θα εδραιωθεί, οι ανισότητες θα ενταθούν και θα ενισχυθεί η κρίση αξιοπιστίας στη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι πολιτική μίζερης συνέχειας. Τολμηρές αλλαγές στις δομές και το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο στα πρόσωπα. Ενα νέο πολιτικό σκηνικό, νέο σύστημα διακυβέρνησης και νέα κοινωνική πολιτική πλειοψηφία, ικανά να εξασφαλίσουν ένα προοδευτικό δυναμισμό και όχι ένα εκσυγχρονισμένο παλαιοκομματικό σημειωτόν.

Ο Συνασπισμός θα αγωνιστεί για να σφραγιστεί η νέα χρονιά και η πορεία προς το 2000 με τομές:

* Κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης στην οικονομία

* Εκδημοκρατισμού, διαφάνειας και αποκέντρωσης στο πολιτικό σύστημα και το κράτος

* Στρατηγικής και πρωτοβουλιών εξομάλυνσης στην εξωτερική πολιτική

* Ποιότητας ζωής και φροντίδας στην καθημερινότητα του πολίτη.

Για τον ΣΥΝ, για τις δυνάμεις της σύγχρονης Αριστεράς, το 1998 ήταν μια καλή χρονιά, σκληρής συλλογικής προσπάθειας και σταθερής ανοδικής τροχιάς.

Το 1999, χωρίς ίχνος επανάπαυσης και αυταρέσκειας, ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την προσπάθεια για νέους συσχετισμούς, με ορόσημο την μάχη των ευρωεκλογών. Με αποκλειστικό γνώμονα της αυτόνομης δράσης του το πρόγραμμά του, θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθεια, δίπλα και κοντά στους πολίτες, σε αντιπαράθεση τόσο με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική, όσο και με τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης, για μια νέα πλειοψηφία ικανή να στηρίξει προοδευτικές πολιτικές.

30 Δεκεμβρίου 1998
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου