Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/06/1997

Συνάντηση ΣΥΝ με Κ.Καραμανλή - Αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος, οι Στ.Πιτσιόρλας και Δημ.Χατζησωκράτης, μέλη της Π.Γ. συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή. H συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ΣΥΝ στα πλαίσια της δημόσιας πρότασης διαλόγου που έχει διατυπώσει για την ενίσχυση της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Το αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Καραμανλή ήταν η πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Συνασπισμός για τα προβλήματα της περιφερειακής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση. Συζητήσαμε τα θέματα της πρωτοβουλίας του ΣΥΝ, που αναφέρονται στην ανάγκη ισχυρής και αιρετής αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό, την ανάγκη πραγματικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση που θα έχει αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργική ανεξαρτησία και την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την καθιέρωση δηλαδή της απλής αναλογικής.

Υπάρχει παράλληλος προβληματισμός σε αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν και διαφορές. Από διαφορετική οπτική γωνία επισημάνθηκε η κοινή διαπίστωση ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει, όσο γίνεται πιό ουσιαστικά τους όρους, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα προωθηθεί η συνένωση των κοινοτήτων, καθώς επίσης από διαφορετικές οπτικές γωνίες υπήρξαν διαπιστώσεις κοινές για τα θέματα της περιφερειακής αποκέντρωσης, του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου και της γενικότερης πορείας της αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια.

To Γραφείο Τύπου