Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/07/1997

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ είναι σταθερά υπέρ της διαδικασίας προσέγγισης και αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τη διαμόρφωση όρων για ένα σοβαρό, οριοθετημένο απευθείας διάλογο στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, χωρίς διακινδύνευση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το κείμενο των γενικών αρχών που συμφωνήθηκε στη Μαδρίτη μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας και οι σχετικές διακηρύξεις θα κριθούν στην πράξη. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει την εξέλιξη αυτή με τρόπο που να συμβάλλει στη δρομολόγηση ενός ουσιαστικού διαλόγου με διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας. Η έλλειψη στρατηγικής, η συνήθης διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης και η πλήρης ανάθεση των θεμάτων αυτών σε πρωτοβουλίες τρίτων, μπορούν να καταστήσουν μετέωρο το βήμα αυτό. Πολύ περισσότερο που ορισμένες αμφίσημες διατυπώσεις του κειμένου γεννούν προβληματισμό.

Η κυβέρνηση και πάλι κινήθηκε στα πλαίσια της γνωστής λογικής του αιφνιδιασμού χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Σε διάστημα, μάλιστα, ενός μηνός μετακινήθηκε από την ελαχιστοποίηση της σημασίας της συγκρότησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην υπογραφή κειμένου κορυφής.

Μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις που κυοφορούνται, η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει και να συγκεκριμενοποιήσει τις θέσεις της, τη στρατηγική με την οποία προσέρχεται στον διάλογο και κυρίως τις επόμενες κινήσεις της. Επιβάλλεται η άμεση σύγκληση, με κυβερνητική πρωτοβουλία, του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική και πλήρης ενημέρωση και σχετική συζήτηση.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού