Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/07/1997

Ενεργειακό πρόβλημα των Κυκλάδων

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΥΚΛΑΔΩΝ του ΣΥΝ

Με Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την εγκατάσταση των πυλώνων στα νησιά των Κυκλάδων, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το οξύ ενεργειακό πρόβλημα του νησιωτικού χώρου.

Είναι φανερό ότι πλησιάζουμε στο σημείο της κρίσης. Από τη μιά πλευρά οι ανάγκες της ανάπτυξης αυξάνουν ολοένα την ενεργειακή ζήτηση, από την άλλη πλευρά το ευαίσθητο νησιωτικό περιβάλλον δεν αντέχει άλλες παρεμβάσεις.

Για άλλη μια φορά η κυβερνητική πολιτική τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Οταν έπρεπε να γίνει νηφάλια συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον των Κυκλάδων, τα δύο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ασκούσαν πολιτική πολιτικαντισμού, απορρίπτοντας στα τυφλά ο ένας τις επιλογές του άλλου και κατηγορώντας την εκάστοτε αντιπολίτευση για ανευθυνότητα.

Στο μεταξύ ο επίσημος κρατικός φορέας της ενεργειακής πολιτικής, η ΔΕΗ, αφέθηκε σε βεβιασμένες και πρόχειρες αποφάσεις.

Τόσα χρόνια σπαταλήθηκαν χωρίς στρατηγική στον τομέα της Ενέργειας. Οι ήπιες μορφές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμία κλπ), για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν. Ούτε όμως σχεδιάσθηκε ένα μικτό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικών και ανανεώσιμων πηγών).

Ετσι τώρα βρισκόμαστε μπροστα σε ορατούς κινδύνους. Και να μην έχουμε σε 1-2 χρόνια ηλεκτρικό ρεύμα στα νησιά και να μην προστατεύεται η παραδοσιακή φυσιογνωμία των Κυκλάδων.

Πρέπει να γίνει απ'όλους κατανοητό, ότι ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον και μάλιστα με την Κυκλαδική παράδοση, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στη λογική της άναρχης και αλόγιστης τσιμεντοποίησης, ούτε πολύ περισσότερο στη λογική των γιγαντιαίων έργων (μπάζωμα παραλιών, μεγάλοι δρόμοι, μεγάλα αεροδρόμια, μεγάλες κατασκευές κλπ), που εκ των πραγμάτων απαιτούν και ολοένα αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση.

Γι'αυτό μπροστά σ'αυτή την κατάσταση ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ προτείνει:

* Να καθήσουν άμεσα όλοι οι φορείς (κυβέρνηση, ΔΕΗ, κόμματα, αυτοδιοίκηση, κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις) στο τραπέζι του διαλόγου.

* Να αναζητηθούν λύσεις στην κατεύθυνση της μικτής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανανεώσιμες και συμβατικές πηγές ενέργειας).

* Να γίνουν από την πλευρά της ΔΕΗ όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα διασύνδεσης με το εθνικό δίκτυο (σχεδιασμός υποθαλάσσιων συνδέσεων, υπόγειες καλωδιώσεις κλπ), έτσι ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον, η πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά των Κυκλάδων.

* Να υπάρξει από πλευράς κυβέρνησης δέσμη μέτρων (οικονομικών, χωροταξικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών κλπ) τέτοιων, που να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα τη συμβατή με την Κυκλαδική φυσιογνωμία ανάπτυξη.

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο.

Η Ν.Ε. Κυκλάδων του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου