Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/07/1997

Η κυβέρνηση και οι δημοτικές εκλογές

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου

"Ο κ. Πρωθυπουργός από το Ναύπλιο, έσπευσε, ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να τους προσδώσει χαρακτήρα κομματικής αναμέτρησης και κυβερνητικού δημοψηφίσματος.

Κανείς πρωθυπουργός καμμιάς χώρας της Ευρώπης δεν διανοείται, στο ιστορικό όριο του 2000, να κάνει τέτοιο κήρυγμα ακραίας κομματικοποίησης των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, που δεν οδηγεί ούτε στον εκσυγχρονισμό του κράτους, ούτε στην ενίσχυση της αποκέντρωσης, ούτε στην Ευρώπη των Περιφερειών.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την αντίληψη ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ισοδυναμούν με την έγκριση κι ενίσχυση του κυβερνητικού έργου, σε συνδυασμό και με την κυβερνητική επιλογή για διορισμένο περιφερειάρχη, που θα έχει υπερεξουσίες εποπτείας και ελέγχου της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αλλά και διαχείρισης των περιφερειακών και τοπικών προγραμμάτων, κρατάει την πολιτική ζωή του τόπου εγκλωβισμένη στα αναχρονιστικά πλαίσια του κομματικού παραγοντισμού και της κυβερνητικής κηδεμονίας.

Οι απόψεις του κ. Σημίτη, είτε υπαγορεύονται από εσωκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ, είτε υπηρετούν εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι υπονομεύουν την ανάγκη για προγραμματικές συμφωνίες και ευρύτερες συνεργασίες, που πάντα αποτελούν πολιτική προτεραιότητα των τοπικών κοινωνιών για την αυτοδιοίκηση.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τέτοιες επιλογές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι χώρος κομματικής αναμέτρησης και κυβερνητικής επιβολής, αλλά πεδίο προγραμματικών δεσμεύσεων και κοινωνικών συσπειρώσεων ευρύτερων δυνάμεων. Εάν, όμως, η κυβέρνηση θέλει στις εκλογές για τους δήμους και τις νομαρχίες να μετρήσει τα κομματικά της ποσοστά και να νομιμοποιήσει την κυβερνητική της πολιτική, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αποδέχεται την πρόκληση και θα δώσει την μάχη για να ενισχύσει την παρουσία αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και δυνάμεων, για μία πραγματική περιφερειακή αποκέντρωση με ουσιαστική κι ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση".

To Γραφείο Τύπου