Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2005

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τις σχέσεις Ελλάδας-FYROM

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εκκρεμότητα στις σχέσεις Ελλάδας-FYROM για το όνομα και κατέληξε στις ακόλουθες εκτιμήσεις και θέσεις.

Η θέση που ο ΣΥΝ έχει σταθερά και ενεργά υποστηρίξει εδώ και χρόνια για λύση σύνθετης ονομασίας δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Διαφορετικά παγιώνεται και γενικεύεται η διεθνής αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία». Η αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αναγνώριση της FYROM από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη - μέλη, ιδιαίτερα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στη βάση αυτή ο ΣΥΝ προτείνει να αξιοποιηθεί η διαδικασία του ΟΗΕ με στόχο να φθάσει σε θετική έκβαση το ταχύτερο. Για την αναγκαία διεθνή στήριξη η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες.

Η λύση που θα δοθεί στην εκκρεμότητα για το όνομα πρέπει να συνοδευτεί από ένα σύνολο επιμέρους ρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Να αποφευχθούν αρνητικές ρυθμίσεις, ασάφειες και αμφισημίες - όπως για τη διεθνή χρήση του όρου «Μακεδονία» στο έγγραφο Νίμιτς - που μπορεί να αποτελέσουν πηγή μελλοντικών τριβών και εντάσεων.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας την επιθετική και τυχοδιωκτική πολιτική τους στα Βαλκάνια, φέρουν σημαντική ευθύνη για την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, ιδίως με την αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα αμέσως μετά την επανεκλογή Μπους.

Η αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα με την FYROM δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από την κυβέρνηση για έναν εντονότερο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών προτεραιοτήτων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μας. Αντίθετα, η προσπάθεια για απεμπλοκή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να συνοδευτεί από μια συνολική Βαλκανική πολιτική ειρήνης και ενίσχυσης της κοινής ασφάλειας της περιοχής , μακριά από ξένες επεμβάσεις, αλλαγές συνόρων, εθνικισμούς και μεγαλοιδεατισμούς. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί η ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας της Διαβαλκανικής Συνεργασίας την 1.5.2005.

Σε μια περίοδο που διαγράφονται νέοι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, που προωθούν οι ΗΠΑ, η Ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει να συνεργήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αντίθετα οφείλει να εργαστεί για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πολύ περισσότερο που το διάστημα αυτό είναι μη μόνιμο μέλος του.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεση του σε κάθε προσπάθεια αναπαραγωγής κλίματος εθνικισμού και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εξελίξεων γύρω από το πρόβλημα με τη FYROM. Θεωρεί ότι για την αντιμετώπιση του απαιτείται η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση από την κυβέρνηση των κομμάτων και της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί η ενημέρωση της ήταν επιλεκτική και αποσιώπησε σημαντικά αρνητικά σημεία των προτάσεων Νίμιτς. Ο ΣΥΝ κατά την διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καθόλου ενημέρωση, ενώ στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ έχει λειψή και αποπροσανατολιστική ενημέρωση.

Ο ΣΥΝ ζητά την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για να συζητηθούν οι εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας - FYROM, γενικότερα στα Βαλκάνια και στα Ελληνοτουρκικά.

Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου