Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
31/07/1997

Πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας

Δήλωση Ν.Κωνσταντόπουλου

"Η ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, από τους οποίους εξαρτάται η θέση της Ελλάδας στη νέα πραγματικότητα του 2000, προϋποθέτει εθνικό σχεδιασμό και επιβάλλει διαφάνεια κι ορθολογική αξιοποίηση των πόρων.

Το νομικό και πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει για τα έργα, τις προμήθειες, τις συμβάσεις και τα Κοινοτικά Προγράμματα είναι αναξιόπιστο, διαβλητό και διάτρητο. Γι αυτό και η σπατάλη που γίνεται κάθε μέρα είναι πιό μεγάλη από την επένδυση που χρειάζεται για το μέλλον. Γι αυτό, επίσης, η διαφθορά που παράγεται και κυκλοφορεί, έχει διαβρώσει την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, μετατρέποντας κρίσιμους τομείς του δημόσιου συμφέροντος σε πεδία ιδιωτικής εξουσίας.

Για την προστασία της δημοκρατικής πολιτικής σταθερότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής, έχει προτεραιότητα η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της υπερεξουσίας των διαπλεκομένων συμφερόντων, με νέους θεσμούς διαφάνειας, όπως οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές ελέγχου και η διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιότητων της επιτροπής θεσμών της Βουλής.

Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αυτές θεσμικές και πολιτικές ρυθμίσεις είναι ακατανόητη και ισοδυναμεί με πολιτική πριμοδότηση της σημερινής νοσηρής πραγματικότητας που υπάρχει στη διαχείριση του δημοσίου συμφέροντος. Η απόφαση, επίσης, της κυβέρνησης να αρνείται τους νέους θεσμούς διαφάνειας κι ελέγχου, αλλά να αναθέτει στις υπό έλεγχο δημόσιες επιχειρήσεις το ρόλο της επιλογής του ελεγκτή τους, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και κλασσικό δείγμα έλλειψης πολιτικής θέλησης για ριζοσπαστικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα".

To Γραφείο Τύπου