Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/08/1997

Εξαγγελίες Υπ.Παιδείας

Ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ

Είναι απαράδεκτη η ανευθυνότητα και η προχειρότητα με την οποία εξαγγέλονται μια σειρά μέτρα για πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα, στη μέση του καλοκαιριού και χωρίς τον αναγκαίο διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Είναι προφανής ο κίνδυνός σε μια τέτοια τακτική να οδηγήσει σε δυσφήμιση και ακύρωση ακόμη και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το Ενιαίο Λύκειο αποτέλεσε σταθερή επιδίωξη του προοδευτικού εκπαιδευτικού κινήματος και κεντρικό σημείο της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΣΥΝ. Φοβούμαστε όμως πως με τον τρόπο που σχεδιάζεται η υλοποίηση του θα αποτελέσει μια κακότεχνη συρραφή των υφιστάμενων τύπων λυκείου, που θα διατηρήσει τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει σταθερά την ελεύθερη πρόσβαση σε πραγματικές και ισότιμες τριτοβάθμιες σπουδές για όσους νέους και νέες καλύπτουν ένα αποδεκτό επίπεδο επίδοσης στο λύκειο. Η καθιέρωση τριτοβάθμιων σπουδών διαφορετικών ταχυτήτων ή επιπέδων αλλοιώνει τον ενιαίο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δημιουργεί υποκατάστατα πανεπιστημιακών πτυχίων χωρίς κύρος.

Τέλος, σε ότι αφορά την κατάργηση της επετηρίδας διορισμών των εκπαιδευτικών, με την κυβερνητική πολιτική φαίνεται πως ανοίγεται "στάδιον δόξης λαμπρόν" σε πελατειακές και ψηφοθηρικές πρακτικές. Η αναγκαία για πολλούς λόγους εκλογίκευση του συστήματος της επετηρίδας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την παράδοση της δημόσιας εκπαίδευσης στην ευτέλεια και τον κομματισμό.

To Γραφείο Τύπου