Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/08/1997

Ελληνοτουρκικές σχέσεις - αποτυχία στο Μοντρε

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

H αποτυχία στο Μοντρέ βαρύνει εξ' ολοκλήρου την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία για μια ακόμη φορά οδήγησε σε αδιέξοδο τις διακοινοτικές συνομιλίες. Ευθύνη έχουν και αυτοί που καλύπτουν σκανδαλωδώς την τουρκική αδιαλλαξία. Η συνέχιση των συνομιλιών, στην οποία ορθώς επιμένει ο ΟΗΕ, πρέπει να συνοδευτεί με την ισχυρή πίεση του διεθνούς παράγοντα, προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Παραλλήλως, η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην Ε.Ε., που τόσο έχει θορυβήσει τον Ντενκτάς, πρέπει να προχωρήσει κατά τα συμφωνηθέντα και να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Η προώθηση από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς με σταθερότητα και νηφαλιότητα της γραμμής της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου και φέρνει σε δυσχερή θέση την ηγεσία του ψευδοκράτους. Η εμμονή χωρίς υπαναχωρήσεις σε αυτή τη γραμμή είναι απαραίτητη.

Είναι φανερό ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε νέα, δύσκολη και σύνθετη περίοδο. Ένας λόγος παραπάνω που επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση να επεξεργαστεί την αντίστοιχη στρατηγική και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τα κόμματα. Το ότι η τουρκική και τουρκοκυπριακή πολιτική προκαλεί κι εκτίθεται είναι γνωστό. Η στρατηγική της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί να αρκείται στον σχολιασμό και την αποκάλυψη αυτού του γεγονότος. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που κινούνται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Για όλα αυτά οφείλει υπεύθυνη ενημέρωση, εγκαταλείποντας πρακτικές και νοοτροπίες πολιτικού εφησυχασμού και αποκρυφισμού.

To Γραφείο Τύπου