Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/08/1997

Εξελίξεις στην οικονομία

Η κυβέρνηση επιχειρεί με την προσφιλή της μέθοδο των διαρροών να συγκαλύψει την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής. Και η πορεία του πληθωρισμού αλλά και η εξέλιξη του προϋπολογισμού, αποτελούν κραυγαλέα διάψευση των δημαγωγικών κατά καιρούς διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ήταν πλαστός και αποσκοπούσε μονάχα σε εφήμερες κυβερνητικές σκοπιμότητες.

Οι αποκλίσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό, αποκαλύπτουν την έλλειψη πολιτικής για δημοσιονομική εξυγίανση, εισοδηματική δικαιοσύνη και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Και πάλι η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις σπατάλες, τις χαριστικές και άδικες ρυθμίσεις, την αθέμιτη κερδοσκοπία με τους κρατικούς τίτλους και τα επιτόκια, αλλά και την κοινωνικά προκλητική φοροδιαφυγή, θα επικαλεστεί τη συγκυρία και θα μεθοδεύσει έκτακτα μέτρα για να διαιωνίσει την ίδια μονόπλευρη κι εξουθενωτική εισοδηματική πολιτική λιτότητας, με περικοπές από τα κονδύλια κοινωνικών δαπανών και δημοσίων επενδύσεων. Ετσι, όμως, ούτε η κοινωνική συνοχή, ούτε η ανάπτυξη στηρίζονται, αφού κλονίζεται η κοινωνική και οικονομική ισορροπία και δεν προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές που θα εξασφάλιζαν πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση και δίκαιη κατανομή των βαρών, των απωλειών και των κινδύνων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αντί να αναλάβει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του, επιχειρεί να βρει εξιλαστήρια θύματα στο μηχανισμό του Υπ.Οικονομικών και να μπαλώσει τη νέα "μαύρη τρύπα" με απίθανες λογιστικές επινοήσεις. Και το χειρότερο προετοιμάζει νέα φορολογικά μέτρα και περισσότερο αυστηρά πλαίσια για το 1998. Αυτά θα τα πληρώσουν, όπως πάντα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, την ώρα μάλιστα, που τα εκκαθαριστικά της Εφορίας για το 1996, δείχνουν ότι αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες είναι που υπέστησαν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, στην οποία και για το 1998 προεξαγγέλλει η κυβέρνηση ότι θα επιμείνει.

Το "ναυάγιο" του προϋπολογισμού και η ανοδική τάση του πληθωρισμού, έρχονται να προστεθούν στην εξάπλωση της ανεργίας, στην αύξηση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου πληρωμών, αλλά και στις μεγάλες κοινωνικές πιέσεις από την πολιτική της διαρκούς λιτότητας. Η χώρα δεν χρειάζεται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους μη έχοντες, αλλά ριζική αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου