Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/08/1997

Προεκλογικές δαπάνες υποψηφιων βουλευτών

Γύρω από το θέμα των εκλογικών δαπανών η πολιτική ζωή του τόπου δίνει μαθήματα υποκρισίας στην κοινωνία. Δεν έχει καθιερωθεί πραγματικός έλεγχος και διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες πολιτικών και κομμάτων. Ο νόμος, που έχει ψηφιστεί, είναι για τα μάτια του κόσμο, από αυτούς τους νόμους, που γίνονται για να μην εφαρμόζονται, μόνο και μόνο για το άλλοθι της νομιμότητας. Δεν προβλέπει διαδικασία ελέγχου πριν τις εκλογές κι επαλήθευσης μετά τις εκλογές από ανεξάρτητη αρχή, ούτε περιλαμβάνει ουσιαστικές πολιτικές κυρώσεις.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι γύρω από τις εκλογικές δαπάνες πολιτικών και κομμάτων διαμορφώνεται μια από τις νοσηρές εστίες της πολιτικής κρίσης και λειτουργεί η προσφορά και ζήτηση του πολιτικού χρήματος με τις πολύμορφες συναρτήσεις του. Ολο και λιγότερο αυτές οι δαπάνες καλύπτουν πραγματικές ανάγκες προβολής, ενημέρωσης και αντιπαράθεσης πολιτικών θέσεων, αφού κυριαρχούν οι στόχοι διαφήμισης, εντυπώσεων και ανταγωνισμού με όρους εμπορικού μάρκετινγκ.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι χρειάζεται δραστική και ριζική αλλαγή η σχετική νομοθεσία, για να είναι ουσιαστική και χρήσιμη. Πιστεύει επίσης ότι επιβάλλεται κατά προτεραιότητα να γίνει συζήτηση στη Βουλή, αμέσως μετά την περίοδο των διακοπών, και θα προωθήσει ανάλογη πρωτοβουλία, για τα οικονομικά της πολιτικής, που είναι αυτοτελές και θεμελιώδες πολιτικό θέμα, συνδεδεμένο αμέσως με την αυτονομία, την αντιπροσωπευτικότητας και την αξιοπιστία των θεσμών και των προσώπων. Και τα οικονομικά της πολιτικής περιλαμβάνουν τις εκλογικές δαπάνες, τα λειτουργικά των κομμάτων, την κρατική χρηματοδότηση, την πολιτική διαφήμιση, τη σχέση ΜΜΕ και πολιτικής, τη βουλευτική αποζημίωση και τη στήριξη του βουλευτικού έργου για τις πραγματικές του ανάγκες, που δεν είναι επαγγελματικές μισθολογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, ούτε ανεξάρτητες από το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της συλλογικής πραγματικότητας.

Αυτός ο νόμος έτσι όπως ψηφίστηκε κι έτσι όπως εφαρμόζεται πλήττει τελικά ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

To Γραφείο Τύπου