Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/08/1997

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις του Υπ.Οικονομικών

Η κυβέρνηση με έκτακτες συσκέψεις του οικονομικοπολιτικού της επιτελείου σπεύδει να ομολογήσει την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, που μέχρι σήμερα προσπαθούσε να συγκαλύψει. Οι παραμυθίες που αυτάρεσκα σκορπούσε η κυβέρνηση για τις οικονομικές της επιλογές "που θα κάνουν τους Ελληνες πλουσιότερους κι ευτυχέστερους", όπως έλεγε ο κ.Παπαντωνίου, δίνουν τη θέση τους σήμερα στις απειλητικές εξαγγελίες του αυτού κ.Παπαντωνίου για ακόμα σκληρότερα πλαίσια ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας κατά το 1998.

Κανένας από τους διακηρυγμένους στόχους της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής δεν επιτεύχθηκε. Είναι διαπιστωμένη η απόκλιση του προϋπολογισμού, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, η διεύρυνση των ελλειμμάτων, η διόγκωση των δαπανών, μαζί με την έλλειψη δημοσιονομικής εξυγίανσης, φορολογικής δικαιοσύνης, διαρθρωτικών παρεμβάσεων, αναπτυξιακής πνοής και κοινωνικής στήριξης.

Η πραγματική νέα μαύρη τρύπα στην οικονομία είναι η νέα αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, που βασίστηκε εξ ολοκλήρου στην εισοδηματική συμπίεση και στη μονόδρομη και μονόπλευρη λιτότητα.

Η εμμονή στην ίδια αποτυχημένη πολιτική, αποτελεί πολιτική και κοινωνική πρόκληση. Οι απειλητικές εξαγγελίες για πρόσθετα και σκληρότερα μέτρα δεν έχουν καμιά πολιτική και ηθική νομιμοποίηση όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μόνο και μόνο για τις σκοπιμότητες του πολιτικού παραγοντισμού της, αφήνει ασύδοτες την αθέμιτη κερδοσκοπία, τις χαριστικές ρυθμίσεις που καθιερώνουν προνόμια υπέρ των μεγάλων οφειλετών, τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή, τη μη αξιοποίηση των πόρων με κοινωνικό και αναπτυξιακό αντίκρυσμα.

Ας απαντήσει ενδεικτικά η κυβέρνηση: Πόσα χαρίστηκαν με τις χαριστικές ρυθμίσεις, πόσα ξοδεύτηκαν για τη διοργάνωση του Αθήνα '97, πόσα ξοδεύονται για την διαφήμιση του κυβερνητικού έργου, πόσα καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα σε προμήθειες στις Τράπεζες για την αγορά των κρατικών τίτλων;

To Γραφείο Τύπου