Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/08/1997

Προεκλογικές δαπάνες κομμάτων

Όσο το κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα των οικονομικών της πολιτικής, των δαπανών των κομμάτων και των βουλευτών για τις εκλογές και το συνταγματικό τους έργο, θα αντιμετωπίζεται ευκαιριακά, με επιμέρους ρυθμίσεις, τόσο θα μεγαλώνει η δυσπιστία και η κριτική σε βάρος του πολιτικού συστήματος και των θεσμών του.

Ο ΣΥΝ γι αυτό πρότεινε και επιμένει να γίνει συνολική συζήτηση για όλες τις πλευρές του προβλήματος που έχουν καθοριστική σημασία για την αυτονομία και για την αξιοπιστία της πολιτικής.

Όσο τα θέματα αυτά θα αντιμετωπίζονται σε αντίθεση με την σκληρή εισοδηματική πολιτική που επιβάλλεται στον ελληνικό λαό, τόσο θα περιορίζονται τα κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά περιθώρια να γίνει αποδεκτή η μονόδρομη οικονομική κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΝ έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις για κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων όπως ΦΠΑ, αγγελιόσημο κ.α, για τις εκλογές του 1996.Δεν τον αφορά λοιπόν η διάταξη που ψηφίστηκε προχθές. Ούτε το πρόβλημα ουσίας είναι να μην υπολογιστούν οι κρατήσεις αυτές στις καθαρές και πραγματικές δαπάνες. Αλλού είναι το πρόβλημα. Να εξηγηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί, πού και πώς ξεπέρασαν το ανώτατο όριο δαπανών που είναι το 40% της τελευταίας κάθε φορά συνολικής τακτικής χρηματοδότησης. Που σημαίνει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια για το κάθε ένα.

Ο ΣΥΝ εκεί ζητάει έλεγχο και διαφάνεια και ασκεί κριτική. Γιατί άλλο οι πραγματικές ανάγκες των κομμάτων και των πολιτικών και άλλο οι σπατάλες για προβολή, διαφήμιση και πελατειακές σχέσεις με μηχανισμούς δημοσιότητας.Η περιστολή των αναγκών και ο έλεγχος των δαπανών δεν είναι λογιστικού χαρακτήρα υπόθεση, αλλά περιέχει σαφές ηθικό και κοινωνικό μήνυμα, ως όρο ουσιαστικής εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος.

To Γραφείο Τύπου