Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/08/1997

Περιοδεία Νίκου Κωνσταντόπουλου στα Δωδεκάνησα

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ στη Ρόδο

Για τις τρέχουσες εξελίξεις και δηλώσεις του κ.Σημίτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και σημαντικοί. Η διάψευση των αισιόδοξων κυβερνητικών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντρέ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αρνητικό για την κυβερνητική πολιτική.

Είναι επομένως φυσικό η κυβέρνηση να θέλει να στρέψει την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης και του ελληνικού λαού πρός άλλες κατευθύνσεις.

Είναι φυσικό να επιδίδεται σε αντιπερισπασμούς και προσπάθειες αποπροσανατολισμού.

Ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να συνεργήσει σε αυτόν τον αποπροσανατολισμό. Για μας αυτήν την στιγμή προέχουν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως επίσης και τα μεγάλα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ.Σημίτης γυρνώντας από τις διακοπές παραδέχτηκε στην ουσία ότι η κυβερνητική πολιτική είναι εκτός των προεκλογικών και προγραμματικών της στόχων. Επίσης προανήγγειλε ακόμα πιο πολλές και σκληρές θυσίες. Αναμένεται σειρά μέτρων, για να καλύψουν τις τρύπες που δεν κάλυψαν οι λογιστικές πολιτικές. Εισοδηματική πολιτική πιο εξουθενωτική και φορολογική ανισότητα πιο άδικη. Μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής είναι μπροστά στον ελληνικό λαό.

Με όσα είπε προχθές ο κ. Σημίτης για τις τρείς διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έβαλε όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα στην σκιά και την τροχιά της εκλογικής λογικής . Έβαλε την πολιτική ζωή σε μόνιμο εκλογικό σκηνικό.

Για τις Δημοτικές εκλογές.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 1998. Σε ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα.

Ο ΣΥΝ πολύ έγκαιρα έχει θέσει υπ΄όψη της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων μια σειρά προτάσεων για την προώθηση της ουσιαστικής αποκέντρωσης και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τώρα προέχουν αυτά τα προβλήματα. Η επιλογή των προσώπων και η συζήτηση περί εκλογικών σχημάτων έπεται.

Σε ότι αφορά το Δήμο της Αθήνας, για τον οποίο γίνεται, από ότι φαίνεται, μεγάλη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι απλά. Ο ΣΥΝ στο Δήμο της Αθήνας μετέχει και στηρίζει την πολύ πετυχημένη Δημοτική Κίνηση με επικεφαλής την Μ.Δαμανάκη. Έχουμε μια φερέγγυα παρουσία με προγραμματική πολιτική. Είναι αυτονόητο, επομένως, ότι για μας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα.

Το ΠΑΣΟΚ, μη διαθέτοντας ούτε παρουσία ούτε πολιτική στο πρώτο Δήμο της χώρας, προβληματίζεται και είναι απολύτως λογικό.

Για το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.

Πέρα από την έλλειψη ενημέρωσης, προετοιμασίας και σωστού διαλόγου, η Κυβέρνηση έχει ευθύνη και γιατί αλλάζει τα κριτήρια των συνενώσεων για λόγους κομματικού παραγοντισμού και διαρκώς ψαλιδίζει τους θεσμούς ουσιαστικής αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης. Βουλευτές, κομματάρχες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαρκώς αλλάζουν τους χάρτες και τις προτάσεις. Το σχέδιο Καποδίστριας αντί να έχει τα κριτήρια και την φιλοσοφία ενός ολοκληρωμένου θεσμού, γίνεται σχέδιο κομματικής κοπτικής και ραπτικής, με το διαρκές ράβε - ξήλωνε για να βολευτούν πρόσωπα και πελατειακές σχέσεις.

Για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου.

Είναι πράγματι εξοργιστικό να συναντάς την εγκατάλειψη και απομόνωση στην οποία έχουν αφεθεί τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου.

Μικρά νησιά με μεγάλα προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζονται διαχρονικά. Στα μικρά νησιά, οι κάτοικοι δεν έχουν καμφθεί από τον διαρκή αγώνα τους για επιβίωση. Έχουν όμως κουραστεί, τους πνίγει η αγανάκτηση από την πολιτική ανακολουθία και τον εμπαιγμό, από τις υποσχέσεις που ξεχνιούνται, από τις εξαγγελίες που διαρκώς ετεροχρονίζονται.

Αν θέλουμε τα μικρά νησιά να έχουν μέλλον και προοπτική, πρέπει τώρα να αλλάξουν πολλά. Προτεραιότητες, προγραμματισμό, χρηματοδοτήσεις αλλά και νοοτροπίες και συμπεριφορές τόσο στο κέντρο όσο και στις πρωτεύουσες των Νομών.

Δεν είναι μόνο ο αθηνοκεντρισμός και η γραφειοκρατεία που δημιουργεί τις πολλές ταχύτητες ανάπτυξης και καθυστέρησης στις περιφέρειες της Ελλάδας.

Είναι η αντίληψη που επικρατεί στη περιφέρεια που θέλει τις μικρές κοινωνίες δορυφορικές και εξαρτημένες και όχι αυτοτελείς σε μια πορεία πραγματικής ανάπτυξης τους, επίλυσης των προβλημάτων τους, ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών και των αναγκών ζωής τους, στις ιδιαίτερα αντίξοες και σκληρές συνθήκες που υπάρχουν στα ακριτικά μικρά νησιά της Δωδεκανήσου.

Απαιτούνται:

* Να μην εξομειώνονται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους τα μικρά με τα μεγάλα νησιά.

* Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για κάθε ένα από τα μικρά νησιά.

* Διαφοροποίηση των κριτηρίων στις χρηματοδοτήσεις, στον προγραμματισμό και στον σχεδιασμό σε κάθε δράση της διοίκησης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

* ʼμεση αντιμετώπιση με προτεραιότητα στα βασικά προβλήματα, ύδρευσης-αποχέτευσης-μεταφορών-κοινωνικής προστασίας.

To Γραφείο Τύπου