Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/08/1997

Επίσκεψη ΣΥΝ στην Αλβανία

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο ακολούθησαν δηλώσεις.

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας ήταν συνάντηση χαράς, γιατί βρεθήκαμε για μια φορά ακόμη, επιβεβαιώνοντας δεσμούς φιλίας, δοκιμασμένους σε δύσκολες περιόδους. Ηταν, όμως, και συνάντηση συγκίνησης γιατί βρήκαμε αυτούς τους φίλους, τον Φ.Νάνο και τους συνεργάτες του να δίνουν αυτή τη στιγμή έναν ιστορικό αγώνα για την ανασυγκρότηση της Αλβανίας. Θέλουμε λοιπόν και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα πετύχει, πρέπει να πετύχει. Η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανταποκριθούν αποφασιστικά σε όλα τα επίπεδα.

Ο Φ.Νάνο, η κυβέρνησή του, δίνει έναν αγώνα για τη Δημοκρατία της Αλβανίας, για την Αλβανία της Ευρώπης. Τούτη την ώρα χρειάζεται να διευρυνθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, να αποκτήσουν περιφερειακό χαρακτήρα για μια ευρύτερη βαλκανική συνεργασία και ταυτόχρονα να επηρρεάσουν και να εμπνέυσουν την ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε απέναντι στην Αλβανία και τα Βαλκάνια η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς αναμονές, χωρίς ανταγωνισμούς συμφερόντων.

Τα Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Αλβανία είναι στρατηγικοί εταίροι για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη για σήμερα και για τον 21ο αιώνα. Πιστεύουμε ότι η ευθύνη, ο ρεαλισμός και η αίσθηση της ιστορίας που έχει ο Φ. Νάνο θα δώσουν ένα ακόμη μάθημα δημιουργικό στη διεθνή κοινότητα.

Γιατί μέσα από την κρίση της Αλβανίας πήρε πολλά μαθήματα όχι μόνον η Αλβανία, πρέπει να πηρε πολλά μαθήματα και η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα. Κι επιβάλλεται να τα αξιοποιήσουν σωστά, ενισχύοντας τη δημιουργική δυναμική που έχει αυτή η νέα περίοδος.

Φάτος Νάνο: Γνωριζόμαστε πολύ καλά με τον κ.Κωνσταντόπουλο. Αυτή δεν ήταν μια στενή διακομματική συνάντηση. Εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε ιδέες μιας πολιτικής συνεργασίας και συμμαχίας με τον ευρύτερο χώρο της ελληνικής πολιτικής ζωής, για να ενεργήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς τώρα που οι θεσμοί και οι πολιτικές είναι παρόμοιες στην Αλβανία και την Ελλάδα. Οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι σταθεροί και βασισμένοι σε αρχές ελληνοαλβανικοί δεσμοί να αποτελέσουν παράγοντα προόδου γαι τη χώρα μου, για την περιοχή, για την Αθήνα και τα Τίρανα.

Και οι εταίροι της Αθήνας και των Τιράνων, γιατί εταίροι είμαστε, θα μπορέσουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό και σε ευρύτερο πλαίσιο. Αναμφίβολα οι πρώτοι που θα το αισθανθούν αυτό θα είναι Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας, αλλά και οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες που φιλοξένησαν γενναιόδωρα και πολιτισμένα οι Έλληνες.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τις ηγεσίες του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και το στρατόπεδο Ισμπερίς, έδρα του ελληνικού τάγματος όπου συναντήθηκε με αξιωματικούς και οπλίτες.

Την τελευταία ημέρα τις επίσκεψης ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκαν με τον Γ.Γ. της Συνομοσπονδίας Εργατών Αλβανίας και τον Πρόεδρο της Συνέλευσης Πολιτών του Ελσίνκι.

Μετά την συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Παντελή Μάικο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα, Υπουργό Εσωτερικών, ο Ν.Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

"Τα κόμματα επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεργαστούν στενά για να θεμελιωθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις στον αμοιβαίο σεβασμό των λαών και στην πολύμορφη κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία. Κοινός στόχος η ασφάλεια και ο σεβασμός των συνόρων, η δημοκρατική εξέλιξη και η κοινωνική συνοχή, η ειρήνη και η κοινή ανάπτυξη.

Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των κυβερνήσεων. Ούτε η αναφορά σε διακηρύξεις και κοινές διαπιστώσεις. Σχεδιασμένες, προγραμματισμένες κι αποφασιστικές κινήσεις πρέπει να δώσουν την θέση τους στις επισκέψεις, τις χειρονομίες και τις συναντήσεις. Από την ειλικρίνεια των σχέσεων να περάσουμε στην αποτελεσματικότητα της συνεργασίας.

Eιδικά μετά τη συνάντηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβεβαιώθηκαν οι εγκάρδιες ανθρώπινες και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας, δοκιμασμένες σε δύσκολες περιόδους.

1. Αποφασίστηκε σταθερή επικοινωνία και κοινές πρωτοβουλίες για θέματα ελληνοαλβανικών σχέσεων, βαλκανικής συνεργασίας κι ευρωπαϊκής πολιτικής. Συνεργασία επιμέρους τμημάτων οικολογίας, γυναικείων προβλημάτων, επιστημών και πολιτισμού.

2. Συμμετοχή του Σοσιαλιστικού κόμματος στις πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για το Φόρουμ των κομμάτων της Νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα γίνει στην Αθήνα το Νοέμβρη και τη 2η Συνάντηση των Βαλκανικών κομμάτων της Αριστεράς και της Οικολογίας, αρχές 1998.

3. Ο ΣΥΝ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αναπτύξουν κοινή δράση για κατοχύρωση δικαιωμάτων, προστασία μεταναστών, σχέσεις με τα αντίστοιχα συνδικάτα, αντιμετώπιση ανασφάλειας, κοινωνικών αποκλεισμών, ξενοφοβίας κι ανεργίας.

4. Ο ΣΥΝ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διευρύνουν τις μορφές συνεργασίας μέσα και από διάφορους φορείς, στους οποίους ενεργοποιούνται στελέχη τους, όπως τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών. Στον τομέα αυτό είναι τεράστιες οι δυνατότητες, όπως δείχνει η εμπειρία από το Καραβάνι Αλληλεγγύης και τις πρωτοβουλίες του Α.Αλαβάνου".

To Γραφείο Τύπου