Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/08/1997

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΝ στην Α' Αθήνας

1. Η Νομαρχιακή Οργάνωση της Α' Αθήνας του ΣΥΝ από τις 17/7/97 ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία, απευθύνοντας προς τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και σημαντικούς κοινωνικούς φορείς της Αθήνας πρόταση διαλόγου πάνω στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα στην πρωτεύουσα. Η πρωτοβουλία αυτή, που θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένες ενέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα, βασίζεται στην ανάγκη μιας ουσιαστικής συζήτησης για την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών σε βασικούς άξονες, όπως το κυκλοφοριακό και τις αστικές συγκοινωνίες, την υποδομή στην εκπαίδευση, την ανεργία -κυρίως των νέων, τις συνθήκες ζωής στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου και την αποκέντρωση. Στο διάλογο θα μπορούσαν να τεθούν επίσης και τα ζητήματα που συνδέονται με την παρουσία των μεταναστών και τον ρατσισμό, την υποαντιπροσώπευση των γυναικών, το εκλογικό σύστημα στις τοπικές εκλογές.

2. Η οργάνωση του ΣΥΝ στην Α' Αθήνας έχει ήδη κάνει γνωστή την αντίθεσή της στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή πλειοψηφία στο Δήμο της Αθήνας. Η άσκηση της διοίκησης του Δήμου από τον κ. Αβραμόπουλο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της πόλης, είναι συγκεντρωτική και αδιαφανής και ευθύνεται καθοριστικά για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρώτος Δήμος της χώρας. Σοβαρές είναι ασφαλώς και οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η πρωτεύουσα.

Στηρίζουμε τη δράση της Δημοτικής Κίνησης "Πολίτες για την Αθήνα". Και εκτιμάμε θετικά το μέχρι τώρα έργο της. Με την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και τις πρωτοβουλίες της έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό βαθμό τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου αλλά και έχουν προβληθεί ριζοσπαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η παρουσία της Μαρίας Δαμανάκη έχει συμβάλλει καθοριστικά στην μέχρι τώρα επιτυχή πορεία της Κίνησης και με το πολιτικό και αγωνιστικό της κύρος ενισχύει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Είναι, συνεπώς, αυτονόητο για εμάς ότι η επικεφαλής των "Πολιτών για την Αθήνα", το έργο και όλο το στελεχικό δυναμικό της Κίνησης, συνιστούν πολύτιμο κεφάλαιο για την Αθήνα και συγκροτούν μια αξιόπιστη και ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση για την αλλαγή πορείας στο Δήμο. Η Μαρία Δαμανάκη έχει όλες τις προϋποθέσεις να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας.

3. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Αθήνας του ΣΥΝ έχει ήδη αποφασίσει να δρομολογήσει έγκαιρα την ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στα μέλη αλλά και τους φίλους του ΣΥΝ και της δημοκρατικής Αριστεράς στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, σχετικά με την στρατηγική των εκλογών στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1998. Στη διαδικασία αυτή εντάσσονται αναμφίβολα ο διάλογος και η συνεννόηση με την ίδια τη Δημοτική Κίνηση, της οποίας σεβόμαστε την οργανωτική και προγραμματική αυτονομία.