Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/09/1997

Για την παραίτηση Καστανίδη

Συνέντευξη του Νίκου Κωνσταντόπουλου στον δημοσιογράφο Λυκούργο Κομίνη

Ν. Κωνσταντόπουλος: Η παραίτηση του κ. Καστανίδη και οι λόγοι που την επέβαλαν είναι από εκείνα τα πολιτικά γεγονότα που δεν δημιουργούνται τυχαία ούτε βεβαίως κλείνουν τυπικά. Οι επιστολές μάλιστα που αντάλλαξαν ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Καστανίδης είναι γεμάτες πικρόχρολες πολιτικές αιχμές και χοντροκομμένους υπαινιγμούς. Δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής τάξεως και διαφάνειας. Η αποδοχή μάλιστα της παραίτησης και η όλη διαδικασία που την πλαισίωσε νομιμοποιεί ουσιαστικά τις καταγγελίες του κ. Καστανίδη.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο πλευρές συγκεκριμένες. Ο κ. Καστανίδης οφείλει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Ανώνυμοι και επώνυμοι κύκλοι συμφερόντων στην πολιτική έχουν ταυτότητα. Με την ταυτότητά τους, λοιπόν, πρέπει να πει ο κ. Καστανίδης ποιά τα παιχνίδια και ποιοί οι παίκτες συμφερόντων. Κι από την άλλη πλευρά, ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει γιατί η κυβέρνησή του παραμένει θεατής και διαιτητής, αρνούμενη να θεσπίσει νέους ανεξάρτητους θεσμούς διαφάνειας. Γιατί δηλαδή αρνείται τους θεσμούς διαφάνειας όταν εκκρεμούν συμβάσεις για προμήθειες και έργα τρισεκατομμυρίων, γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώριο να στρουθοκαμηλίζει πολιτικά η κυβέρνηση.

Λ.Κομίνης: Συνδέετε δηλαδή την πρόταση Καστανίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο για ανάθεση σε ανεξάρτητη αρχή των προμηθειών και των έργων του Δημοσίου με την παραίτηση και τους λόγους που ο ίδιος επικαλείται;

Ν. Κωνσταντόπουλος: Είναι σαφές. Οταν ο ίδιος ο κ. Καστανίδης λέει για παίγνια συμφερόντων τα οποία μάλιστα ενθαρρύνονται μέσα από τη λειτουργία της κυβέρνησης και παρεμποδίζουν το έργο του. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που λέγαμε παλιότερα, η πίσω πλευρά της πολιτικής, έπαψε να κρύβεται πιά στο σκοτάδι. Θα έλεγα ότι υπό το φως των προβολέων η παραεξουσία των συμφερόντων γίνεται υπερεξουσία των αποφάσεων και καταργεί την αυτονομία των πολιτικών θεσμών και τη δημοκρατική νομιμότητα. Η λύση δεν είναι οι παραιτήσεις και οι μετακινήσεις υπουργών. Η λύση είναι οι τολμηρές αλλαγές με νέους θεσμούς διαφάνειας και ελέγχου. Αν θέλουμε πράγματι να υπάρξει χρηστή διαχείριση στους δημόσιους πόρους και διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων. Για να υπάρξει κάποτε επιτέλους σε τούτο τον τόπο αξιοποίηση ορθολογική των δημοσίων πόρων προς όφελος και της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Λ.Κομίνης: Ένας Πρωθυπουργός μπορεί να λέει ότι έχουμε πρόβλημα στις συγκοινωνίες από την ώρα που ο Υπουργός του είναι ενάμισυ χρόνο περίπου στο Υπουργείο του και ο ίδιος είναι Πρωθυπουργός ενάμισυ χρόνο περίπου.

Ν. Κωνσταντόπουλος: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και δεν εξατομικεύονται οι ευθύνες στο πρόσωπο των υπουργών. Ενα χρόνο μόλις μετά τις εκλογές η παραίτηση Καστανίδη και η αποδοχή της δείχνουν ότι και έλλειψη συντονισμού υπάρχει και έλλειψη αποτελεσματικότητας και έλλειψη πολιτικής τόλμης να αναληφθούν οι ευθύνες με το πραγματικό τους όνομα.

Λ.Κομίνης: Γιατί δεν αποτολμώνται αυτές οι αλλαγές...

Ν. Κωνσταντόπουλος: Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με μία παραδοσιακού τύπου παλαιοπολιτική κατάσταση. Εξαγγέλλει χωρίς να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες. Ο λόγος είναι ότι εξακολουθούν στη λειτουργία του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας να κυριαρχούν τα αναχρονιστικά κριτήρια του εκλογικού κόστους, των πολιτικών εντυπώσεων, των εσωκομματικών συσπειρώσεων και του ανταγωνισμού παραγοντισμών ανάμεσα στους διάφορους εσωτερικούς κυβερνητικούς και κομματικούς συσχετισμούς.

To Γραφείο Τύπου